Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Jacob van Hoogstraten

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 27 feb 2014 om 23:04 (literatuurlijst van Catholic Encyclopedia, lichte toevoegingen, o.a. uit Jewish Enc.)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

f

rel=nofollow

Jacob van Hoogstraten (Hoogstraten in het Hertogdom Brabant (nu België), ca. 1460Keulen, 21 januari 1527) was een pauselijk inquisiteur in de tijd van de protestantse reformatie.

Hoogstraten studeerde in Leuven de Vrije Kunsten en werd daarna opgenomen in de orde van de dominicanen te Keulen.

In 1496 werd hij tot priester gewijd. In 1500 werd hij verkozen tot prior van het convent in Antwerpen. Na zijn ambtsperiode te Antwerpen, keerde hij terug naar Keulen, waar hij in 1504 promoveerde hij als doctor in de theologie. Hij werd verkozen tot prior van het convent te Keulen en was professor in de theologie aan de Universiteit van Keulen (toen: Universitas Studii Coloniensis).

Van Hoogstraten was pauselijk inquisiteur (Censor et quæstor fidei) voor de aartsbisdommen Keulen, Mainz en Trier. Hij was een hevig tegenstander van het humanisme en van de reformatie.

Hij vond dat de Talmoed en alle andere joodse boeken verbrand moesten worden. Hij nam Johannes Pfefferkorn, een tot het katholicisme bekeerde Jood, onder zijn bescherming en ondersteunde hem in zijn aanvallen tegen zijn voormalige geloofsgenoten. Door van Hoogstratens steun kon Pfefferkorn keizer Maximiliaan ertoe bewegen een bevel uit te geven dat joodse boeken vernietigd moesten worden.

Van Hoogstraten speelde zijn belangrijkste rol door als inquisiteur Johannes Reuchlin te vervolgen, die zich had uitgesproken tegen het verbranden van joodse boeken, waardoor de keizer het bevel tot boekverbranding besloot in te trekken. Dit stootte op ongenoegen bij de dominicanen. Pfefferkorn schreef een lasterschrift, Handspiegel, tegen Reuchlin, waarop deze ook met een boek antwoordde: Augenspiegel.

In 1514 beval prior van Hoogstraten de openbare boekverbranding van Reuchlins boek Augenspiegel. Toen Reuchlin daarop beroep deed op paus Leo X, werd Hoogstraten afgewezen en moest hij zelf de gerechtskosten dragen: 111 gulden dukaten (1516). In 1520 werd hij door de paus opnieuw aangesteld. Dit keer kon hij met succes Reuchlin veroordelen. Keizer Maximiliaan kwam echter niet op zijn beslissing terug dat de joodse boeken niet in beslag genomen mochten worden.

Hij zag in Maarten Luther de gevaarlijkste vijand van de Kerk en het was voornamelijk op zijn initiatief dat op 27 november 1519 de Lutherse geschriften werden verbrand.

Werken

  • Ad reverendissimum ... Philippum sancte ecclesie Coloniensis arch. epm. tractatus magistralis declarans & graviter peccent quaerentes auxilium a maleficis.
  • Handspiegel (Keulen)
  • Defensio scholastica principum Alemanniæ in eo, quod sceleratos detinent insepultos in ligno contra P. Ravennatem (Keulen, 1508)
  • Justificatorium principum Alemanniæ, dissolvens rationes Petri Ravennatis, quibus Principum judicia carpsit (Keulen, 1508)
  • Tractatus de cadaveribus maleficorum morte punitorum (Keulen, 1508)
  • Tractatus magistralis, declarans quam graviter peccent quærentes auxilium a maleficis (Keulen, 1510)
  • Apologia Fr. Jacobi Hoogstraeten (Keulen, 1518)
  • Apologia altera (Keulen, 1519)
  • Destructio cabbalæ (Keulen, 1519)
  • Margarita moralis phiosophiæ in duodecim redacta libros (Keulen, 1521).

Zie ook

Weblinks

Jewish Encyclopedia 1906  (en) Hoogstraten (Hochstraten), Jacob van, in: Jewish Encyclopedia, New York: Funk & Wagnalls, 1901-1906. (vertaal via: Vertaal via Google translate)

The Catholic Encyclopedia (1917)  (en) Jacob van Hoogstraten, in: Catholic Encyclopedia, New York, Robert Appleton Company, 1907-1912. (vertaal via: Vertaal via Google translate)