Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

JONG

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 20 jan 2021 om 00:32 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=JONG&oldid=58021807 14 jan 2021 Meneer H 6 jan 2021 Vjr300 84.26.33.33)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


rel=nofollow

JONG is een Nederlandse politieke partij. De partij is opgericht in 2017 en neemt voor de eerste keer deel aan de Tweede Kamerverkiezingen in 2021. De partij komt op voor de belangen van jongeren.

Geschiedenis

JONG is opgericht in 2017 als lokale partij. Bij de herindelingsverkiezingen van 2018 in Súdwest-Fryslân haalde de partij 669 stemmen (2,12%), niet voldoende voor een zetel in de gemeenteraad. Bij wijze van grap werd de partij ook landelijk geregistreerd, maar na enige tijd meldde een aantal geïnteresseerde achttienjarigen zich bij de partij en werd besloten mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen.[1]

Jaron Tichelaar uit Noordscheschut werd gekozen als lijsttrekker. Tichelaar geniet enige lokale bekendheid nadat hij werd uitgeroepen tot 'Jonge Hoogevener' van 2018, vanwege zijn inzet voor een duurzamere gemeente.[2] Een andere prominente kandidaat is klimaatstaker Benito Walker (plek 6)[3], evenals de 19-jarige Maastrichtenaar S.A.F. el-Baramawi (Samir), die op plek 8 op de lijst mag staan, hij is sinds zijn zevende al diep geïnteresseerd in de politiek, hij heeft in oktober 2019, voor het eerst het JWB-Lagerhuisdebat, namens alle kandidaten uit Zuid-Nederland weten te winnen. Daarbij heeft Samir el-Baramawi zich zijn tomeloze volle inzet vertoond als Voorzitter van de eenheidsraad Kind & Jeugd en als Centrale Cliëntenraad-vertegenwoordiger van een Ggz-instelling, tenslotte heeft hij ook nog 2 politieke certificaten, waarvan Jong040 (een project vanuit de gemeente Eindhoven om jongeren meer inspraak te geven in de lokale politiek), wat betreft het thema Mental Health. En heeft hij in 2020 deelgenomen aan het Nationaal Jeugd Debat, om het ministerie van VWS advies te geven, omtrent de eenzaamheid onder jongeren.

Externe link

Zie ook

  • Student & Starter (lokale jongerenpartij in Utrecht)
  • STIP (lokale jongerenpartij in Delft)
  • Student en Stad (lokale jongerenpartij in Groningen)
  • Lijst 17 (jongerenpartij die in 2010 meedeed aan de Tweede Kamerverkiezingen)

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º van Westhreenen, Saskia. "Via grap uit Gaast de Tweede Kamer in", Leeuwarder Courant, 30 oktober 2020. Geraadpleegd op 8 januari 2021.
  2. º Een naam om te onthouden: Jaron Tichelaar. Drenthe in transitie Geraadpleegd op 2021-01-08
  3. º Frank Straver. Klimaatstaker Benito Walker (19) is klaar voor de volgende stap: overleg. Trouw (2020-12-14) Geraadpleegd op 2021-01-08
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow
 
rel=nofollow