Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Inzicht

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 6 jun 2016 om 05:58
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Inzicht van het Griekse woord noesis, zie aldaar.)

Inzicht heeft meerdere betekenissen :

Wanneer men iets plotseling begrijpt, noemt me dit ook een Aha-Erlebnis. De term komt van de Duitse psycholoog en theoretische linguist Karl Bühler.

In de psychologie en de psychiatrie

In de psychologie en de psychiatrie is inzicht het vermogen om de eigen psychische aandoeningen te herkennen.[1] Anosognose is het totaal aan inzichten dat iemand heeft over zijn psychische gesteldheid. Probleemoplossing bij bepaald gedrag vereist ook bepaalde inzichten, zie daarvoor: inzicht (fenomenologie).

Inzicht is het gevolg van het begrijpen van de oorzaak en het gevolg. Het brein staat model voor de denkwereld (totaalbeeld) die wordt opgebouwd door inzichten. Gedachten van het brein vallen onder twee categoriën :

1) Analyse van gedane ervaringen, met het doel inzichten te verschaffen om te gebruiken binnen een model, op een later tijdstip.
2) Simulering van toekomstige scenario's, te gebruiken bij bestaande inzichten in het brein-model om de uitkomst te voorspellen.

Een volwassen brein heeft vele inzichten ontwikkeld en begrippen over vele oorzaken en gevolg. Wanneer inzichten niet vallen onder de 'wetenschappelijke methoden', kan het verklarende denken over gaan in verwarring van het brein. Intuïtie, welke vaak omschreven is in de literatuur, als een alternatief denkproces, is merendeels een manifestatie van inzichten. [2] In dit proces zijn meerdere delen ogenschijnlijk ongerelateerde data die samen-gelinkt zijn, en met een hypothese of plan van actie is gegenereerd. Doorgaans wordt dit proces gegenereert in een nieuwe situatie. Zulke omstandigheden linken data, welke voorheen niet-gerelateert waren. [3]. De categoriën zijn niet toe te bedelen op alle soorten van inzichten. Het enige verschil is de mate van stimulus (stimulering). Voor een bepaalde vorm van inzicht, zoekt de frontale kwab door de temporele kwab om de gedeeltes van de data te vinden. Er bestaat een hypothese over de schijnbare intuïtieve modus, welke zoekt in het rechtse temporale gedeelte. Het overgrote gedeelte van de inzichte wordt ontwikkeld in de linker temporale kwab.

In religie

In religie zijn inzichten een interpretatie van kennis of van wijsheid, voortvloeiend uit aannames, voor verscheidene gerelateerde resultaten. Aannames zijn per definitie onzeker van aard.

(a) Om iemand te helpen die lijdt, moet iemand begrijpen hoe iemandanders z'n problematische gezondheidsituatie is, waar men emotioneel, mentaal, spiritueel of fisiek (mogelijk psychosomatisch) moet kunnen inleven

(b) Om iemand te helpen die lijdt, moet men de problematische levenssituatie of omstandigheden (bijvoorbeeld relatie- en werkproblemen) begrijpen

(c) Om meer begrip te krijgen van locale, nationale of internationale sociale kwesties, krijgt men vaak assistentie

(d) Om een gegadigde te helpen met het geloof in een religie of een ander geloofssysteem

Soms zijn inzichten miraculeuze interventies. In die situaties kunnen inzichten een dieper begrip zijn, welke zich verandert en resulteert in een diep geloof.

In het Boedhisme is het woord Pali het woord voor inzichten alsook bij "vipassana".

In het bedrijfsleven

Bradley (2007) wijst op een recente ontwikkeling in de wereld van het zakenleven. Er was een noodzaak voor nieuwe afdelingen in bedrijven welke het woord inzicht dragen in hun bedrijfsnaam. Er zijn “klanteninzichten afdelingen”, Inzicht Management Units, Consumenteninzichten en zo voort. Dit breidt zich uit naar de namen van de betreffende banen in uitvoerend werk in een bepaalde regio. Een reden voor deze ontwikkeling was het besef van de resultaten van een individueel onderzoeksproject, benodigt voor een beter begrip van de dynamiek in de volledige arbeidsmarkt. Een andere reden was de inpact van de informatie-technologie. De vooruitgang in de technologie baande de weg voor beschikbare massa's aan informatie die verwerkt waren in databanken. Het voordeel van inzichten in bedrijvigheid is talrijk. Door gebruik te maken van alle beschikbare informatie, is er minder behoefte om consumenten te consulteren, waardoor onnodige contacten en kosten worden geminimaliseert.

Commerciëel beleid en afzetgebied

Conroy (2008) wijst erop dat inzicht een statement is, gebasseert op een diep begrip van de potentiële klanten, diens instelling (houding) en wens, welke verbinding maakt op het emotionele vlak van de consument, om een duidelijke reactie uit te lokken (Dit merk begrijpt me ! Het is precies hoe ik me voel ; zelfs dat het niet eerder zo was) wat de mogelijkheid heeft, indien toegepast, om de consument te veranderen. Inzichten moeten effect hebben op het veranderen van het gedrag van consumenten, wat voordelig is voor het bedrijf (imago, goede naam), wat leidt tot een beter presteren in het bedrijfsleven, waar aan meegedaan wordt.

Inzichten zijn gebaseert op :

  1. Bepaalde zwakheden om een bepaald iets uit te buiten met concurerende produkten, en de waardering daarover
  2. Bepaalde houdingen en weerhoudingen in de denkwijze van consumenten, gaan ook een bedrijf aan
  3. Werklustig zijn en veel oefenen

Inzichten zijn het meest effectief in de volgende gevallen :

  1. Onverwacht
  2. Onstabiliteit, zelf veroorzaakt
  3. Verandering van het moment
  4. Exploiteren van een voordeel, dat het bedrijf als toegevoegde waarde heeft

Zie ook

Referenties

rel=nofollow

Massachusetts Institute of Technology), July 28, 2008. (Adobe Acrobat *PDF document)