Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Internetmeme

Uit Wikisage
Versie door Oleander (overleg | bijdragen) op 2 apr 2018 om 13:50 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Internetmeme&action=history)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Internetmeme is een term die gebruikt wordt om een concept te beschrijven, dat zich via het internet van persoon tot persoon aan een hoog tempo verspreidt. De term is verwant aan het concept van memes, hoewel deze term een veel bredere categorie van culturele informatie aanduidt. In de praktijk wordt met een meme meestal een bepaalde vorm van internethumor of -grap bedoeld, die zijn oorsprong binnen of buiten het internet vindt. Voor mensen die niet actief gebruik maken van het internet, kan de humor van memes soms vreemd of moeilijk te begrijpen zijn.

De laatste jaren is de term meme steeds rekbaarder geworden, men gaat steeds vlugger dingen benoemen als memes. Voordien werd met de term internetmeme strikt een grappige afbeelding of video op het internet bedoeld, tegenwoordig wordt bijna elk merkwaardig of grappig fenomeen of gewoonte op het internet als meme benoemd. Herhaling is een belangrijk element van memes: hoe meer iets herhaald wordt, des te vlugger het een meme kan worden, doch herhaling alleen niet genoeg is opdat iets een meme kan worden.

Volgens Lauren Ancel Mayers, hoogleraar biologie aan de universiteit van Texas, verspreiden memes zich via de "online social networks" op dezelfde manier als ziekten. Het is de basis van virale marketing, een marketingtechniek waarbij campagnes proberen een meme te creëren.

Als van een bepaalde video of afbeelding op een korte tijd veel verschillende variaties opduiken, waaraan telkens iets anders is, en waaraan een groot aantal mensen deelnemen, wordt dit al vlug als meme aangeduid. Bij bepaalde memes waaraan telkens iets veranderd is t.o.v. het origineel, wordt de context van de oorspronkelijke versie van de meme volledig naar de achtergrond verdrongen en is niet langer belangrijk. De omvang (populariteit) van een internetmeme kan sterk variëren. Een meme kan zich verspreiden in de vorm van bijvoorbeeld een foto, video- of audiobestand, gerucht of citaat, via elk internetkanaal dat vrijwillig delen toelaat. Een internetmeme kan "blijven plakken", waardoor deze lang in gebruik blijft, maar meestal worden memes op den duur niet meer gebruikt en vergeten. Dit wordt dan ook wel een "dead meme" of "old meme" genoemd. De meeste memes zijn slechts enkele maanden lang populair, alhoewel een meme zelden daarna volledig 'dood' is. Een oude meme wordt vaak nog door een kleine groep mensen voort gebruikt, ook al is ze niet langer in gebruik bij een breed publiek (bijvoorbeeld YouTube poop). Gebruikers van een oude meme worden "normies" genoemd.

Voorbeelden van zaken die wel eens een meme worden:

  • broodjeaapverhalen en hoaxes
  • afbeeldingen en bewerkte afbeeldingen (bv. image macros, exploitables)
  • referenties naar populaire cultuur (muziek, tv-series, films, video games)
  • reclame en advertenties
  • ongewilde beroemdheden
  • schaamteloze zelfpromotie
  • grappige tekstjes en/of plaatjes (meestal bewerkt)

Voor een overzicht van enkele internetmemes en -trends, onderaan het artikel bevindt zich een link naar een pagina met meer info onder 'Internetrages'.

Externe link

Zie ook

rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Internet memes op Wikimedia Commons.

rel=nofollow