Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Indiase kalender

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 20 dec 2014 om 03:51
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Indiase nationale kalender (ook wel Saka-kalender genoemd) is de officiële kalender van de staat India. Deze kalender wordt naast de gregoriaanse kalender gebruikt. De Saka-kalender dient niet te worden verward met de hindoekalender.

Jaarindeling

Maand Aantal
dagen
begint op
Gregoriaanse datum
1 Chaitra 30/31 22 maart
2 Vaishākha 31 21 april
3 Jyaishtha 31 22 mei
4 Āshādha 31 22 juni
5 Sravana 31 23 juli
6 Bhādrapada 31 23 augustus
7 Āshwina 30 23 september
8 Kārtika 30 23 oktober
9 Mārgashīrsha (Agrahayana) 30 22 november
10 Pausa 30 22 december
11 Māgha 30 21 januari
12 Phālguna 30 20 februari

Het Saka-jaar heeft net als de gregoriaanse kalender 365 of 366 dagen. De jaartelling gebeurt volgens het Saka-tijdperk (Saka Era). Dit begint in het gregoriaanse jaar 78, het jaar waarin koning Gautamiputra Satakarni van het rijk Satavahana zijn tegenstanders versloeg, wat gezien wordt als een belangrijke gebeurtenis in de Indiase geschiedenis. Om het gregoriaanse jaartal te vinden, telt men 78 op bij het Saka-jaartal. Wanneer het resultaat een schrikkeljaar is in de gregoriaanse kalender, is dit ook een schrikkeljaar in de Saka-kalender.

De maanden van de Indiase kalender vallen nagenoeg samen met de periodes van de sterrenbeelden van de westerse astrologie (soms verschillen ze een dag).

In schrikkeljaren heeft de maand chaitra 31 dagen en begint deze op 21 maart. De maanden hebben niet afwisselend 30 of 31 dagen zoals in de gregoriaanse kalender, maar in de eerste helft van het jaar hebben alle maanden 31 dagen. Dit houdt er rekening mee dat de zon in die helft van het jaar langzamer langs de ecliptica beweegt, d.w.z.: de zon beweegt in deze helft van het jaar schijnbaar langzamer ten opzichte van de sterren.

De namen van de maanden zijn afgeleid van oudere hindoeïstische lunisolaire kalenders. Het kan dus verwarrend zijn om vast te stellen in welk kalendersysteem een bepaalde datum werd opgesteld.

Achtergrond

De Saka-kalender werd in 1957 ingevoerd door het Calendar Reform Committee (kalenderhervormingscomité), als een onderdeel van de Indian Ephemeris and Nautical Almanac, die ook andere astronomische data bevatte, evenals formules om hindoekalenders te berekenen, in een poging om astronomische gegevens en kalender met elkaar in overeenstemming te brengen. Ondanks deze kalenderhervorming komen nog steeds plaatselijke varianten voor, die gebaseerd zijn op oudere bronnen zoals de Surya Siddhanta.

De Saka-kalender werd officieel in gebruik genomen op 1 chaitra 1879 Saka Era, wat overeenkomt met 22 maart 1957.

Zie ook

Verwijzingen

rel=nofollow