Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Homoloog (genetica)

Uit Wikisage
Versie door SjorsXY (overleg | bijdragen) op 4 jul 2009 om 14:32
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Homologie oftewel Homoloog heeft in de genetica verschillende betekenissen. Het begrip wordt gebruikt om de overeenkomst weer te geven van de (DNA-)sequenties (volgorde van de bouwstenen) in een gen of een chromosoom. De mate van homologie kan worden aangegeven door middel van een percentage. Homologe sequenties zijn sequenties die (vrijwel) geheel hetzelfde zijn.

Homologe chromosomen zijn overeenkomstige chromosomen die tezamen in een celkern voorkomen. het zijn verschillende versies van hetzelfde chromosoom.

Homologe genen zijn genen die uit een overeenkomstig "ouder"-gen zijn voortgekomen. In de praktijk wil dat zeggen dat ze dan ook een gelijke functie hebben.

Woordafkomst:
Homoloog is afgeleid van het Grieks: homos = hetzelfde; logos = woord, gedachte; homologia = overeenkomst.

Homologe genen

Twee genen kunnen homoloog ten opzicht van elkaar zijn op eiwit en op nucleotide niveau. Doordat hetzelfde eiwit door meerdere nucleotiden gecodeerd kan worden, kunnen twee genen ten opzichte van elkaar homoloog zijn op eiwit niveau zonder homoloog te zijn op nucleotide niveau.

De homologe genen kunnen verder nog onderverdeeld worden in orthologen en paralogen.
Twee genen zijn paraloog aan elkaar, als ze ten eerste homoloog ten opzicht van elkaar zijn en ten tweede beide deel uit maken van het zelfde organisme. Zijn de twee genen homologen, maar behoren ze elk tot een ander organisme, dan spreekt men van orthologen.