Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Homo platyops

Uit Wikisage
Versie door SjorsXY (overleg | bijdragen) op 8 jul 2009 om 14:36 (Kenyanthropus platyops (Homo platyops) is een uitgestorven Homininisoort die leefde tijdens het Plioceen.([http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Kenyanthropus_platyops&oldid=17027446]))
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kenyanthropus platyops oftewel Homo platyops is een uitgestorven Homininisoort die leefde tijdens het Plioceen. Het is de enige soort in het geslacht Kenyanthropus. De naam 'Kenyanthropus platyops' is afgeleid van Kenia en het platte gezicht.

Het fossiel, dat in 1999 door Meave Leakey gevonden is bij het Turkanameer in Kenia, is 3,5 tot 2,5 Ma oud. Het fossiel heeft een plat gezicht en een teenbeentje dat er op wijst dat het individu mogelijk rechtop liep. De vorm van de tanden zit tussen die van de mens (Homo sapiens) en de apen in.

Sommige paleoantropologen geloven niet dat het fossiel KNM-WT 40000 (Kenia Nationaal Museum (waar het fossiel wordt bewaard); West Turkana (waar het is gevonden); en 40000 (het museumartikelnummer) juist is geclassificeerd, omdat de schedel vreselijk is vervormd door opgevulde scheurtjes, waardoor de uiterlijke kenmerken bijna onmogelijk kunnen worden vastgesteld. Het zou eenvoudigweg het fossiel van Australopithecus afarensis kunnen zijn, die in dezelfde periode en plaats geleefd heeft. Andere onderzoekers geven aan dat het platte gezicht van de ruwe schedel overeenkomt met het fossiel KNM ER 1470 (Homo rudolfensis) en geloven dat het dichter bij het geslacht Homo staat en dat het misschien een directe voorouder er van is. De discussies zijn echter nog gaande en de soort blijft voorlopig een mysterie.

Referenties

Externe links