Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Hiëronymus: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(stuk inleiding van lemma St. Jerome in Catholic Encyclopedia vertaald, bewerkt (public domain-sjabloon))
(tussenvlechten biografische info uit Jewish Encyclopedia)
Regel 1: Regel 1:
'''Sofronius Eusebius Hiëronymus''', gewoonlijk: '''Hiëronymus''' (Stridon, ca. 340–[[Bethlehem]], ca. 419) was een kerkvader uit de vierde en vijfde eeuw.
'''Sofronius Eusebius Hiëronymus''', gewoonlijk: '''Hiëronymus''' (Stridon, ca. 340–[[Bethlehem]], ca. 419) was een kerkvader uit de vierde en vijfde eeuw. Hij was de meest geleerde onder de Latijnse kerkschrijvers (naast Origenes. Die in het Grieks schreef) en geruime tijd de enige die in staat was de [[Hebreeuwse Bijbel]] in de oorspronkelijke taal te [[Bijbelstudie|bestuderen]].
Hij is vooral bekend als de vertaler van de [[Vulgata]].
Hij is vooral bekend als de vertaler van de [[Vulgata]].


Regel 5: Regel 5:


==Leven==
==Leven==
Waarschijnlijk rond het jaar 360 ging hij naar Rome, waar hij als christen gedoopt werd en zijn belangstelling gewekt werd voor kerkelijke aangelegenheden. Van daaruit begaf hij zich naar [[Trier]], dat toen bekend was voor zijn scholen,  en deed er theologische studies. Later vertrok hij naar Aquileia, en tegen 373 begon hij aan een reis door het oosten. Hij woonde een tijd in Antiochië, waar hij Apollinaris van Laodicea hoorde, die een van eerste Schriftuitleggers van die tijd was. Van 374 tot 379 leidde hij een [[ascese|ascetisch]] leven in de woestijn van [[Chalkis]], ten zuidwesten van Antiochië. Hij werd te Antiochië aangesteld tot ''presbyter''en trok in 380 naar [[Constantinopel]]. Daar ontwikkelde hij een vriendschap met [[Gregorius van Nazianzus]]. Van 382 tot augustus 385 maakte hij opnieuw een reis naar Rome, niet ver van [[Damasus]], de [[bisschop van Rome]]. Toen Damasus overleed (11 december 384) werd Hiëronymus’ positie te Rome moeilijk. Zijn grove kritiek zorgde ervoor dat hij bittere vijanden had gekregen, die hem probeerden te ruïneren. Na enkele maanden bleef hem niets over dan Rome te verlaten. Via Antiochië en Alexandrië bereikte hij Bethlehem in 386. Daar begon hij een klooster, in de nabijheid van een convent, gesticht door twee Romeinse dames, Paula en Eustochium, die hem naar Palestina waren gevolgd. Hij leidde er een leven van [[ascetisme]] en studie. Zelfs daar werd hij geplaagd door controverses, zoals met een zekere Rufinus en met de Pelagiërs.
Hiëronymus werd geboren te Stridon in Dalmatíë. In zijn jeugd ging hij naar Rome, waarschijnlijk rond het jaar 360, waar hij een school voor [[grammatica]] en [[retorica]] bezocht. Te Rome werd hij als christen gedoopt en werd zijn belangstelling gewekt werd voor kerkelijke aangelegenheden. Van daaruit begaf hij zich naar [[Trier]], dat toen bekend was voor zijn scholen,  en deed er theologische studies. Hij reisde door Gallië en Italië, naar Aquileia, en tegen 373 vertrok hij naar het oosten. Hij verbleef een tijd in Antiochië, waar hij onderwezen werd door Apollinaris van Laodicea, die een van eerste [[exegese|exegeten]] van die tijd was. Hij zou de puur [[historicisme|historische]] exegese van de Antiochische school niet volgen, maar meer neigen tot de [[typologie|typologisch]]-[[allegorie|allegorische]] methode van [[Origenes]]. Van 374 tot 379 leidde hij een strikt [[ascese|ascetisch]] leven als een [[kluizenaar]] in de woestijn van [[Chalkis]], ten zuidwesten van Antiochië, om vergeving te krijgen voor de zonden uit zijn jeugd. Om te kunnen communiceren met de bewoners van die streek, leerde hij [[Syrisch]], wat hem later een hulp was toen hij [[Hebreeuws]] leerde.<ref>"Epistolæ," xvii. 2; maar vergelijk ib. lxxviii. en comm. op Jer. 2:18.</ref>
Hij begon er ook Hebreeuws te studeren met de hulp van een gedoopte Jood.<ref>ib. cxxv. 12</ref> Mogelijk was het over hem dat hij schreef<ref>ib. xviii. 10</ref> dat hij door joodse geleerden als een Chaldeeër beschouwd werd en als een meester in de interpretatie van de Schrift.<ref>ib. cxxv. 12</ref>
 
Bij zijn tweede verblijf te Antiochitewerd hij aangesteld tot ''presbyter''. Hij trok in 380 naar [[Constantinopel]]. Daar ontwikkelde hij een vriendschap met [[Gregorius van Nazianzus]]. Van 382 tot augustus 385 trok hij opnieuw naar Rome, waar hij literair werk deed voor [[Damasus]], de [[bisschop van Rome]], terwijl hij omstreeks 383 ook aan eigen werken begon te schrijven. Toen Damasus overleed (11 december 384) werd Hiëronymus’ positie te Rome moeilijk. Zijn grove kritiek zorgde ervoor dat hij bittere vijanden had gekregen, die hem probeerden te ruïneren. Na enkele maanden bleef hem niets over dan Rome te verlaten. Via Antiochië en Alexandrië bereikte hij Bethlehem in 386. Daar begon hij een klooster, dat hij tot aan zijn dood zou leiden, in de nabijheid van een convent, gesticht door twee Romeinse dames, Paula en Eustochium, die hem naar Palestina waren gevolgd. Hij leidde er een leven van [[ascetisme]] en studie. Zelfs daar werd hij geplaagd door controverses, zoals met een zekere Rufinus en met de Pelagiërs.
 
Zoals uit deze levensschets blijkt, was hij hooggeschoold in het Latijnse en Grieks onderwijs, en verenigde hij door zijn bijkomende studies van het Syrisch en Hebreeuws in zijn persoon de westelijke en oostelijke culturen.
 
==Verwijzingen==
{{reflist}}
{{beter}}
{{beter}}
{{CathEn|08341a|St. Jerome}}
{{CathEn|08341a|St. Jerome}}
{{JewEn|8601|Jerome (Eusebius Hieronymus Sophronius)}}
{{JewEn|8601|Jerome (Eusebius Hieronymus Sophronius)}}

Versie van 18 apr 2015 05:22

Sofronius Eusebius Hiëronymus, gewoonlijk: Hiëronymus (Stridon, ca. 340–Bethlehem, ca. 419) was een kerkvader uit de vierde en vijfde eeuw. Hij was de meest geleerde onder de Latijnse kerkschrijvers (naast Origenes. Die in het Grieks schreef) en geruime tijd de enige die in staat was de Hebreeuwse Bijbel in de oorspronkelijke taal te bestuderen. Hij is vooral bekend als de vertaler van de Vulgata.

Verder vertaalde hij ook het Onomasticon van Eusebius van Caesarea, een lijst van plaatsnamen in Palestina, naar het Latijn.

Leven

Hiëronymus werd geboren te Stridon in Dalmatíë. In zijn jeugd ging hij naar Rome, waarschijnlijk rond het jaar 360, waar hij een school voor grammatica en retorica bezocht. Te Rome werd hij als christen gedoopt en werd zijn belangstelling gewekt werd voor kerkelijke aangelegenheden. Van daaruit begaf hij zich naar Trier, dat toen bekend was voor zijn scholen, en deed er theologische studies. Hij reisde door Gallië en Italië, naar Aquileia, en tegen 373 vertrok hij naar het oosten. Hij verbleef een tijd in Antiochië, waar hij onderwezen werd door Apollinaris van Laodicea, die een van eerste exegeten van die tijd was. Hij zou de puur historische exegese van de Antiochische school niet volgen, maar meer neigen tot de typologisch-allegorische methode van Origenes. Van 374 tot 379 leidde hij een strikt ascetisch leven als een kluizenaar in de woestijn van Chalkis, ten zuidwesten van Antiochië, om vergeving te krijgen voor de zonden uit zijn jeugd. Om te kunnen communiceren met de bewoners van die streek, leerde hij Syrisch, wat hem later een hulp was toen hij Hebreeuws leerde.[1] Hij begon er ook Hebreeuws te studeren met de hulp van een gedoopte Jood.[2] Mogelijk was het over hem dat hij schreef[3] dat hij door joodse geleerden als een Chaldeeër beschouwd werd en als een meester in de interpretatie van de Schrift.[4]

Bij zijn tweede verblijf te Antiochitewerd hij aangesteld tot presbyter. Hij trok in 380 naar Constantinopel. Daar ontwikkelde hij een vriendschap met Gregorius van Nazianzus. Van 382 tot augustus 385 trok hij opnieuw naar Rome, waar hij literair werk deed voor Damasus, de bisschop van Rome, terwijl hij omstreeks 383 ook aan eigen werken begon te schrijven. Toen Damasus overleed (11 december 384) werd Hiëronymus’ positie te Rome moeilijk. Zijn grove kritiek zorgde ervoor dat hij bittere vijanden had gekregen, die hem probeerden te ruïneren. Na enkele maanden bleef hem niets over dan Rome te verlaten. Via Antiochië en Alexandrië bereikte hij Bethlehem in 386. Daar begon hij een klooster, dat hij tot aan zijn dood zou leiden, in de nabijheid van een convent, gesticht door twee Romeinse dames, Paula en Eustochium, die hem naar Palestina waren gevolgd. Hij leidde er een leven van ascetisme en studie. Zelfs daar werd hij geplaagd door controverses, zoals met een zekere Rufinus en met de Pelagiërs.

Zoals uit deze levensschets blijkt, was hij hooggeschoold in het Latijnse en Grieks onderwijs, en verenigde hij door zijn bijkomende studies van het Syrisch en Hebreeuws in zijn persoon de westelijke en oostelijke culturen.

Verwijzingen

rel=nofollow
rel=nofollow


The Catholic Encyclopedia (1917)  (en) St. Jerome, in: Catholic Encyclopedia, New York, Robert Appleton Company, 1907-1912. (vertaal via: Vertaal via Google translate)

Jewish Encyclopedia 1906  (en) Jerome (Eusebius Hieronymus Sophronius), in: Jewish Encyclopedia, New York: Funk & Wagnalls, 1901-1906. (vertaal via: Vertaal via Google translate)