Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Hiëronymus: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(beginschets)
 
(stuk inleiding van lemma St. Jerome in Catholic Encyclopedia vertaald, bewerkt (public domain-sjabloon))
Regel 4: Regel 4:
Verder vertaalde hij ook het ''[[Onomasticon]]'' van [[Eusebius van Caesarea]], een lijst van plaatsnamen in Palestina, naar het Latijn.
Verder vertaalde hij ook het ''[[Onomasticon]]'' van [[Eusebius van Caesarea]], een lijst van plaatsnamen in Palestina, naar het Latijn.


==Leven==
Waarschijnlijk rond het jaar 360 ging hij naar Rome, waar hij als christen gedoopt werd en zijn belangstelling gewekt werd voor kerkelijke aangelegenheden. Van daaruit begaf hij zich naar [[Trier]], dat toen bekend was voor zijn scholen,  en deed er theologische studies. Later vertrok hij naar Aquileia, en tegen 373 begon hij aan een reis door het oosten. Hij woonde een tijd in Antiochië, waar hij Apollinaris van Laodicea hoorde, die een van eerste Schriftuitleggers van die tijd was. Van 374 tot 379 leidde hij een [[ascese|ascetisch]] leven in de woestijn van [[Chalkis]], ten zuidwesten van Antiochië. Hij werd te Antiochië aangesteld tot ''presbyter''en trok in 380 naar [[Constantinopel]]. Daar ontwikkelde hij een vriendschap met [[Gregorius van Nazianzus]]. Van 382 tot augustus 385 maakte hij opnieuw een reis naar Rome, niet ver van [[Damasus]], de [[bisschop van Rome]]. Toen Damasus overleed (11 december 384) werd Hiëronymus’ positie te Rome moeilijk. Zijn grove kritiek zorgde ervoor dat hij bittere vijanden had gekregen, die hem probeerden te ruïneren. Na enkele maanden bleef hem niets over dan Rome te verlaten. Via Antiochië en Alexandrië bereikte hij Bethlehem in 386. Daar begon hij een klooster, in de nabijheid van een convent, gesticht door twee Romeinse dames, Paula en Eustochium, die hem naar Palestina waren gevolgd. Hij leidde er een leven van [[ascetisme]] en studie. Zelfs daar werd hij geplaagd door controverses, zoals met een zekere Rufinus en met de Pelagiërs.
{{beter}}
{{CathEn|08341a|St. Jerome}}
{{CathEn|08341a|St. Jerome}}
{{JewEn|8601|Jerome (Eusebius Hieronymus Sophronius)}}
{{JewEn|8601|Jerome (Eusebius Hieronymus Sophronius)}}

Versie van 18 apr 2015 04:24

Sofronius Eusebius Hiëronymus, gewoonlijk: Hiëronymus (Stridon, ca. 340–Bethlehem, ca. 419) was een kerkvader uit de vierde en vijfde eeuw. Hij is vooral bekend als de vertaler van de Vulgata.

Verder vertaalde hij ook het Onomasticon van Eusebius van Caesarea, een lijst van plaatsnamen in Palestina, naar het Latijn.

Leven

Waarschijnlijk rond het jaar 360 ging hij naar Rome, waar hij als christen gedoopt werd en zijn belangstelling gewekt werd voor kerkelijke aangelegenheden. Van daaruit begaf hij zich naar Trier, dat toen bekend was voor zijn scholen, en deed er theologische studies. Later vertrok hij naar Aquileia, en tegen 373 begon hij aan een reis door het oosten. Hij woonde een tijd in Antiochië, waar hij Apollinaris van Laodicea hoorde, die een van eerste Schriftuitleggers van die tijd was. Van 374 tot 379 leidde hij een ascetisch leven in de woestijn van Chalkis, ten zuidwesten van Antiochië. Hij werd te Antiochië aangesteld tot presbyteren trok in 380 naar Constantinopel. Daar ontwikkelde hij een vriendschap met Gregorius van Nazianzus. Van 382 tot augustus 385 maakte hij opnieuw een reis naar Rome, niet ver van Damasus, de bisschop van Rome. Toen Damasus overleed (11 december 384) werd Hiëronymus’ positie te Rome moeilijk. Zijn grove kritiek zorgde ervoor dat hij bittere vijanden had gekregen, die hem probeerden te ruïneren. Na enkele maanden bleef hem niets over dan Rome te verlaten. Via Antiochië en Alexandrië bereikte hij Bethlehem in 386. Daar begon hij een klooster, in de nabijheid van een convent, gesticht door twee Romeinse dames, Paula en Eustochium, die hem naar Palestina waren gevolgd. Hij leidde er een leven van ascetisme en studie. Zelfs daar werd hij geplaagd door controverses, zoals met een zekere Rufinus en met de Pelagiërs.

rel=nofollow


The Catholic Encyclopedia (1917)  (en) St. Jerome, in: Catholic Encyclopedia, New York, Robert Appleton Company, 1907-1912. (vertaal via: Vertaal via Google translate)

Jewish Encyclopedia 1906  (en) Jerome (Eusebius Hieronymus Sophronius), in: Jewish Encyclopedia, New York: Funk & Wagnalls, 1901-1906. (vertaal via: Vertaal via Google translate)