Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Het Torenven

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 19 aug 2020 om 09:31 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Het_Torenven&oldid=56879608 7 aug 2020 HenriDuvent)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Het Torenven is een villa in de Belgische plaats Kessel, gelegen in een park. Het oorspronkelijke kasteel Torenven werd gebouwd in de 18de eeuw. De beschietingen tijdens de Eerste Wereldoorlog lieten weinig over van het kasteel. Rond 1922 werd op de fundamenten een villa gebouwd. [1]

Geschiedenis

Van het -toenmalige- kasteel Torenven werd voor het eerst melding gemaakt in 1772 als 'Torreven', wat doet vermoeden dat het in de tweede helft van de 18de eeuw is gebouwd. Nadien is het zodanig beschadigd dat het is vervangen door een nieuw gebouw. [1]Dit kasteel Torenven had twee torens, één vooraan en één achteraan. Het heeft zijn naam vermoedelijk te danken aan een ven dat achter het park ligt. Het Torenven wordt reeds vermeld op de Ferrariskaarten, de topografische kaarten van de Oostenrijkse Nederlanden uit de periode 1771-1778.

Gedurende de eerste Wereldoorlog werd in 1914 het fort van Kessel beschoten door het Duitse leger waardoor van het kasteel slechts enkele muren bleven staan. Rond 1922 verrees de huidige villa. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Het Torenven gespaard, zij het terauwernood. De bommen van de Duitse bommenwerpers ontploften aan de rand van het park.

Niet alleen het gebouw, ook de omliggende bij het kasteel behorende gronden veranderden in de loop van de tijd van aanzien. Een deel van deze landerijen werd verkaveld maar het beboste park bleef grotendeels bewaard.

Bewoners

Bekend is dat het kasteel rond 1790 bewoond werd door kanunnik Franciscus Du Marteau.[1] Deze in Antwerpen geboren kanunnik werd op 13 maart 1756 tot priester gewijd en was bovendien arts, net als zijn vader. Du Mareau behoorde tot het kapittel van Lier en was later proost van het Sint-Barbaragodshuis. Nadat hem in 1785 en 1786 verboden was de mis te lezen en hij ook de geneeskunde niet meer mocht uitoefenen, bewoonde hij Het Torenven, waar hij vermoedelijk ook is overleden. Naar aanleiding van de bewoning van Du Marteau werd de tuin door de bevolking 'het hofke van de kanunnik' genoemd. Bovendien heette in 1821 de huidige Vredestraat, nabij Het Torenven de 'Marteause straet'. Na Du Marteau woonden achtereenvolgens de familie Schram en de familie Gamard in het kasteel.[1]

In 1834 kwam Het Torenven in het bezit van de familie Schram uit Lier, die het bijbehorende gebied vergrootte. Bovendien begon Emmanuel Schram als groot plantenliefhebber een eigen plantenkwekerij op het terrein van Het Torenven. Schram had tevens een arboretum in het door hem ontworpen stadspark van Lier. Arnold Gamard (14 oktober 1847 - 2 maart 1923) kocht in 1893 het landgoed van Het Torenven en het eveneens in Kessel gelegen kasteel de Bist. Gamard woonde er met zijn vrouw Alix Snoy en zijn dochter.

In 1921 kwamen de ruïne, het park en landerijen in het bezit van de uit Antwerpen afkomstige advocaat Jan Van Reeth. Sinds die tijd heeft het verschilende bewoners gekend. [1] Van Reeth liet de huidige villa Torenbeek bouwen op de funderingen van het voormalige kasteel. Met de stichting van de parochie Kessel-Statie in 1943, werd kapelaan Alfons Van Hove bewoner van het Het Torenven. Nadat de villa een tijd lang als bed and breakfast was uitgebaat trok Advocatuur Verbist er in. Het complex is niet toegankelijk voor het publiek.

Ligging

Villa Torenven is gelegen aan de Torenvenstraat in Kessel, deelgemeente van Nijlen, grenzend aan de vallei van de Kleine Nete. Deze straat werd vermoedelijk genoemd naar het kasteel. Ook het aldaar gevestigde café draagt de naam 'Torenven'.

Trivia

Het nabij Het Torenven gelegen café Torenven fungeert als start- en eindpunt van de wielerkoers om het kampioenschap van Kessel.[2]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  • (nl) Lens, Frans. De Poemp. Heemkring Davidsfonds Nijlen (2011) Geraadpleegd op 29 juli 2020
  • (nl) Hildebrand, P.. KU Leuven. Archief der Kapucijnen (1955) Geraadpleegd op 30 juli 2020
  • (fr) Marie Gamard Geraadpleegd op 30 juli 2020
  • (nl) De Lierenaar. Open Vld (2017) Geraadpleegd op 30 juli 2020

rel=nofollow
rel=nofollow