Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Herzegovina

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sjabloon:Herzegovina (Ottomaanse provincie)

Bestand:Hercegovina5.jpg
Locatie van Herzegovina binnen Bosnië en Herzegovina.
Bestand:NeumCoastBH.jpg
Neum, de enige kustplaats van (Bosnië en) Herzegovina

Herzegovina (Bosnisch/Kroatisch: Hercegovina; Servisch: Херцеговина) is een streek op de Balkan die het zuiden van Bosnië en Herzegovina beslaat. Het is een bergachtig gebied, dat grotendeels bestaat uit het stroomgebied van de rivier de Neretva. Herzegovina is geen bestuurlijke eenheid en de noordgrens laat zich niet exact bepalen.

Geografie

Herzegovina ligt in de Dinarische Alpen en wordt gekenmerkt door uitgestrekte karstlandschappen. Het hoogste punt is de Maglić (2386m) op de grens met Montenegro. De belangrijkste stad in het gebied is Mostar, gelegen aan de Neretva en beroemd om zijn Oude Brug. In Herzegovina liggen ook het havenplaatsje Neum, dat de enige verbinding van Bosnië en Herzegovina naar de zee vormt, en de belangrijke katholieke bedevaartsplaats Međugorje.

Herzegovina heeft een Middellandse Zeeklimaat met warme zomers en milde winters, dat in grote lijnen overeenkomt met de Kroatische kust, Italië en Spanje.

Taal

De meeste mensen in Herzegovina spreken het Štokavische dialect van het Servo-Kroatisch. Ze hanteren overwegend het Latijnse alfabet. Tegenwoordig wordt er in het gebied zelf vaak een onderscheid gemaakt tussen Servisch, Kroatisch en Bosnisch, de taalvariant die door de Bosniakken gesproken wordt.

De oorlog

De burgeroorlog, die duurde van 1992 tot 1995, heeft ook in Herzegovina zijn sporen achtergelaten. Al is in Herzegovina lang niet zoveel gevochten als in het gebied rondom Sarajevo of Banja Luka, de littekens zijn nog steeds te zien. Veel gebouwen zijn verwoest en enkele dorpen zijn zo goed als onbewoond. De bekende Oude Brug van Mostar (Stari Most) werd eveneens verwoest en in 2001 herbouwd.

Zie ook