Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Herman Isbutsky

Uit Wikisage
Versie door IPA (overleg | bijdragen) op 21 sep 2019 om 10:48
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Herman Isbutsky (? - Plötzensee 6 juli 1944) was een Joodse communist die lid was van het Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog en die een prominente rol speelde in hhet Russische informatienetwerk Die Rote Kapelle in Antwerpen. Zijn contactpersoon in Brussel was Johann Wenzel.[1][2][3]

In 1941 recruteerde hij onder meer Sarah Goldberg.

Hij werd verraden door de antisemitische GRU agent Konstantin Effremov die Isbutsky en Marcel Peper in juli 1942 bij hem riep voor een vergadering waar ze allebei werden gearresteerd. Peper ging voor de Duitsers werken, Isbutsky werd gemarteld maar kraakte niet. Hij werd op 6 juli 1944 onthoofd in de gevangenis Plötzensee.

Isbutsky's zus Julia was getrouwd met Leopold Flam.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Vreemdelingen in een wereldstad: een geschiedenis van Antwerpen en zijn ..., Lieven Saerens
  2. º Historical Dictionary of World War II Intelligence, Nigel West Scarecrow Press, 2008 - 306 p
  3. º Gewapende Joodse Partizanen van België - Getuigenissen