Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Herbert Wurlitzer

Uit Wikisage
Versie door Lidewij (overleg | bijdragen) op 10 aug 2019 om 09:01 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Herbert_Wurlitzer&oldid=54341909 8 aug 2019 Gisel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Basklarinet, bassethoorn, klarinetten in D, B♭, A, hoge G en E♭

Herbert Wurlitzer is een Duitse klarinetfabrikant gevestigd in Neustadt an der Aisch met een tweede productielocatie in Markneukirchen. Het bedrijf maakt klarinetten met het Oehler-vingersysteem en met het "Reform Boehm-systeem". Het Oehler-systeem is in de late jaren 1940 ontwikkeld door Fritz Wurlitzer, de vader van Herbert Wurlitzer. Het systeem zorgt voor een instrument met Franse Boehm-systeem en het geluid van een klarinet met Duitse Oehler-systeem. Dat komt overeen met een historisch instrument. Dit type klarinet maakte Wurlitzer-klarinetten ook internationaal bekend.

Producten

Volgens eigen gegevens is Wurlitzer het enige bedrijf, niet alleen in Duitsland, maar wereldwijd de hele familie van klarinetten in beide systemen. De altklarinet in E♭ met een vergelijkbaar uiterlijk als de bassethoorn en de bassetklarinetten in A en B♭, die ongeveer 18 cm langer zijn dan de normale klarinetten in A en B♭, en de C-klarinet, ontbreken op de volgende foto. Alle instrumenten zijn uitsluitend gemaakt van hout, voornamelijk grenadillahout, maar ook cocobolo (Dalbergia retusa) en buxus zijn beschikbaar. Ze worden uitsluitend op bestelling gemaakt.

Geschiedenis

Herbert Wurlitzer, die eerst klarinettist was in het Leipzig Gewandhaus Orchestra, ontwikkelde gestaag de instrumenten van zijn vader na zijn verhuizing naar de Bondsrepubliek Duitsland, hij verwierf immers prestige en waarschijnlijk ook het marktleiderschap in Duitsland en een belangrijke internationale reputatie vanwege de hoge kwaliteit van de klarinetten die hij maakte.[1][2] De belangrijkste exportlanden waren Nederland, Spanje, Italië en Japan.

Herbert Wurlitzer leidde samen met zijn vrouw Ruth het bedrijf van 1959 tot zijn dood in 1989. Sinds 1989 is zijn zoon Frank-Ulrich artistiek directeur van het bedrijf. Hij verliet na twintig jaar zijn functie bij de Berliner Philharmoniker om zich te wijden aan het familiebedrijf. Tegelijkertijd bekleedde hij tot 2009 een hoogleraarschap voor klarinet. Zijn zwager Bernd Wurlitzer is verantwoordelijk voor het management.

Externe links

Referenties

  1. º Margarete Zander, Sabine Meyer, Weltstar mit Herz, 14 mei 2013. Sabine Meyer wordt in het boek geciteerd als zeggende dat de instrumenten van Wurlitzer de Stradivaris zijn tussen de klarinetten en dat het iets is heel bijzonder om een ​​handgemaakte Wurlitzer-klarinet te spelen.
  2. º bachtrack op 28 mei 2018, artikel "Naast dat alles vervaagt, Sabine Meyer op Mozarts Bassett-klarinetconcert", waarin Sabine Meyer Wurlitzer-klarinetten noemt en over hen zegt dat ze "zeer hoogwaardige, handgemaakte instrumenten zijn gemaakt van geselecteerd hout" - In de 14 april 2019 door de ARD en eerder uitgezonden door arte film "Sabine Meyer and the clarinet" belicht ze ook deze klarinetten.
rel=nofollow