Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Herbert Wurlitzer

Uit Wikisage
Versie door Lidewij (overleg | bijdragen) op 10 aug 2019 om 08:59 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Herbert_Wurlitzer&oldid=54335990 -1- Gisel 6 aug 2019 Vert Wpde)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Basklarinet, bassethoorn, klarinetten in D, B, A, hoge G en Eb

Herbert Wurlitzer is een Duitse klarinetten - fabrikant gevestigd in Neustadt en een andere fabriek in Markneukirchen . Ze produceert klarinetten met Deutsches-systeem (verder ontwikkeld Oehler- systeem) en klarinetten uit het einde van de jaren 1940 door Fritz Wurlitzer, de vader van de gelijknamige Herbert Wurlitzer, ontwikkelde Reform Böhm-systeem, een instrument met "Franse" vingerzetting en het geluid een "Duitse" klarinet. Dit type klarinet maakte ook Wurlitzer-klarinetten internationaal bekend.

Nach eigenen Angaben stellt Wurlitzer als einzige Firma nicht nur in Deutschland, sondern weltweit die gesamte Klarinetten-Familie in beiden Systemen her. Auf dem neben stehenden Foto fehlen die Altklarinette in Es mit ähnlichem Aussehen wie das Bassetthorn und die Bassettklarinetten in A und B, die etwa 18 cm länger sind als die normalen Klarinetten in A und B, und die C-Klarinette. Alle Instrumente werden ausschließlich aus Holz angefertigt, hauptsächlich aus Grenadill-Holz, aber auch Cocobolo und Buchsbaum sind verfügbar. Sie werden ausschließlich auf Bestellung individuell hergestellt.

Volgens eigen gegevens is Wurlitzer het enige bedrijf, niet alleen in Duitsland, maar wereldwijd de hele familie van klarinetten in beide systemen. De altklarinet erin met het uiterlijk vergelijkbaar met de bassethoorn en de bassetklarinetten in A en B, die ongeveer 18 cm langer zijn dan de normale klarinetten in A en B, en de C-klarinet, ontbreken op de volgende foto. Alle instrumenten zijn uitsluitend gemaakt van hout, voornamelijk grenadillahout, maar ook cocobolo en buxus zijn beschikbaar. Ze worden uitsluitend op bestelling gemaakt.

Herbert Wurlitzer, die voor het eerst klarinettist was in het Leipzig Gewandhaus Orchestra, ontwikkelde zijn vaders instrumenten gestaag in zijn eigen werkplaats na zijn verhuizing naar de Bondsrepubliek. positie. [1] [2] belangrijkste exportlanden zijn Nederland, Spanje, Italië en Japan.

Herbert Wurlitzer leidde het bedrijf van 1959 tot zijn dood in 1989 samen met zijn vrouw Ruth Wurlitzer. Sinds 1989 is zijn zoon Frank-Ulrich Wurlitzer artistiek directeur van het bedrijf. Hij verliet zijn functie bij de Berliner Philharmoniker na twintig jaar om zich te wijden aan het familiebedrijf met zijn kennis en ervaring als klarinettist. Tegelijkertijd bekleedde hij tot 2009 een hoogleraarschap voor klarinet. Zijn zwager Bernd Wurlitzer is verantwoordelijk voor het management.

Wurlitzer-klarinetten zijn vertegenwoordigd in talloze culturele orkesten wereldwijd en worden gespeeld door vele virtuozen .

  1. º Margarete Zander, Sabine Meyer, Weltstar mit Herz, 14. Mai 2013. Sabine Meyer wird in dem Buch mit der Bemerkung zitiert, die Instrumente von Wurlitzer seien die Stradivaris unter den Klarinetten und es sei etwas ganz besonderes, eine handgefertigte Wurlitzer Klarinette zu spielen.
  2. º bachtrack vom 28. Mai 2018, Artikel "Daneben verblasst erst mal alles, Sabine Meyer über Mozarts Bassettklarinettenkonzert", in dem Sabine Meyer Wurlitzer-Klarinetten erwähnt und über sie sagt, sie seien "sehr hochwertige, handgearbeitete Instrumente aus ausgesuchtem Holz" - In dem am 14. April 2019 von der ARD und schon zuvor von arte ausgestrahlten Film "Sabine Meyer und die Klarinette" hebt sie ebenfalls diese Klarinetten hervor.