Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Henri Dobrzynski

Uit Wikisage
Versie door IPA (overleg | bijdragen) op 12 aug 2019 om 20:12 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Srul-Hersz 'Henri' Dobrzynski''' (ook gespeld als Israel // Herz/Hersch // Dobrzinski) (Węgrów 16 april 1924 - Nationale Schietbaan 14 juli...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Srul-Hersz 'Henri' Dobrzynski (ook gespeld als Israel // Herz/Hersch // Dobrzinski) (Węgrów 16 april 1924 - Nationale Schietbaan 14 juli 1943) was een Pools-Joods lid van het Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog.

Levensloop

Zij vader Samuel ontvluchtte Polen in 1925 om te ontsnappen aan de militaire dienstplicht. Henri studeerde Grieks-Latijn aan het atheneum in Schaarbeek, en werkte tegelijk als kleermaker.

Henri's moeder Bronia Szlezinger was communiste en werd in 1933 het land uitgezet. Ze trok vervolgens met Henri naar Polen de Sovjet-Unie. In 1936 keerden ze illegaal terug naar België.

Henri was vanaf 1939 lid van de linkse sportvereniging Eynheyt.[1]

In 1942 werd Dobrzynski lid van het verzet, codenaam 'Louis' bij de "Jeune garde socialiste unifiée' en leider van de Gewapende Partizanen in Brussel. Dobrzynski was onder meer betrokken bij aanslagen tegen electriciteitspylonen en de liquidatie van collaborateurs.[2] Hij werd gearresteerd op 15 april 1943 na een aanslag tegen een Rexist en overgebracht naar het Fort van Breendonk.

Hij werd zwaar gefolterd. Hij werd door de Duitsers meegenomen naar de inscheping van het Twintigste treinkonvooi omdat de Duitsers wilden dat hij de verzetslui onder de gedeporteerden zou aanwijzen. Dobrzynski verraadde niemand en werd enkele dagen later gefusilleerd.[3]

Posthume onderscheidingen

  • 1949: Médaille commémorative de la guerre 1940-1945[4]

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Rachel, Jacob, Paul et les autres: Une histoire des Juifs à Bruxelles, Lieven Saerens
  2. º Les Enfants des Partisans juifs de Belgique, Partisans armés Juifs, 38 témoignages, Bruxelles, 1991, Préface de Marek Halter
  3. º het XXste Transport naar Auschwitz, Marc Michiels & Mark Van den Wijngaert
  4. º Combattants, héros et martyrs de la résistance : biographies, dernières lettres, témoignages et documents, David Diamant