Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Henri Aerden

Uit Wikisage
Versie door IPA (overleg | bijdragen) op 8 aug 2019 om 10:00 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Henri Philippe 'Leo' Aerden''' (Antwerpen 20 november 1897 - aldaar 20 november 1942) was een Belgische piloot en li...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Henri Philippe 'Leo' Aerden (Antwerpen 20 november 1897 - aldaar 20 november 1942) was een Belgische piloot en lid van het Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog.[1]

Levensloop

Aerden was militair leerling-piloot in het Franse Juvisy-sur-Orge.[2]

Aerden was piloot in de Eerste Wereldoorlog.

Op 26 maart 1929 vertrok hij met Bob Van de Velde in een R.S.V.18-100 vanaf de luchthaven van Deurne met de bedoeling in enkele etappes naar Leopoldstad te vliegen. De eerste etappe leidde naar Lyon. De volgende dag wilden ze doorvliegen naar Barcelona maar ze moesten een noodlanding maken nabij Lloret de Mar, waarna ze hun tocht stopzetten omdat het landingsgestel van het vliegtuig beschadigd raakte.

Hij was tussen 1930 en 1938 directeur van een privé-luchtvaartschool in Knokke-Zoute.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Aerden lid van het Geheim Leger. Hij ondernam op vraag van Charles Stockmans, lid van een Frans inlichtingennetwerk, binnenlandse reizen om spionage-informatie te verzamelen over Belgische vliegvelden.[3]

Hij werd gearresteerd door de Duitsers op 6 juni 1942 en wegens spionage gefusilleerd op zijn 45ste verjaardag.

Aerden ligt begraven op het militair ereperk op de begraafplaats van Berchem.[4]


Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow