Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Helga Paetzold: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(→‎Lijst tapijten: Ietsje anders)
Regel 143: Regel 143:
* 1990 De Engel 328x190 cm coll.Stichting
* 1990 De Engel 328x190 cm coll.Stichting
}}
}}
 
==Lijst tentoonstellingen==
{{Uitklaptekst
|tekstuitlijning  =left 
|breedte          =600
|titel            =Lijst tentoonstellingen
|inhoud            =
{{BeginKolommen}}
{{BeginKolommen}}
{{NieuweKolom}}
{{NieuweKolom}}
Regel 250: Regel 255:
* 1988 Heerlen Stadsschouwburg
* 1988 Heerlen Stadsschouwburg
{{EindeKolommen}}
{{EindeKolommen}}
}}


==Literatuur==
==Literatuur==

Versie van 15 okt 2012 00:34

Bestand:Foto Helga Paetzold klein.jpg
Weefkunstenarers Helga Paetzold

Helga Paetzold (10 februari 1933, Friedeberg, Silezië - 21 december 1990) was een weefkunstenares. Na de Tweede Wereldoorlog moest ze op 13-jarige leeftijd samen met haar ouders vluchten, omdat Silezië Pools grondgebied werd. Helga Paetzold studeerde aan de kunstacademie in Düsseldorf en aan de Jan Van Eyck academie in Maastricht. Pas in de laatste tien jaar van haar leven verwerkte ze in haar tapijten de vreselijke gebeurtenissen van die vlucht.

In 1955 trouwde ze met de ingenieur Johannes Hubertus Ottenheym. Hij was chef van de organische afdeling bij de DSM in Geleen. Ze vestigden zich in Sittard op de Kollenberg. Zij kregen vijf kinderen; vier zonen en een dochter. In 1978 werd ze ernstig ziek. In 1979 wilde ze de scheiding. Ze woonde van 1979-1980 met haar twee jongste kinderen in Maastricht. Vanaf 1980 woonden ze in de Begijnenhofstraat 7 te Sittard. Dit huis noemde ze 'Weefatelier Helga'.

Helga Paetzold is bekend geworden met haar indrukwekkende wandtapijten van monumentale grootte. Ze weefde meer dan 85 grote wandkleden, alleen die geteld vanaf 100cm breedte. Ze had meer dan 70 exposities in binnen en buitenland. Ze genoot internationale bekendheid.

In augustus 1990 bezocht Koningin Beatrix het atelier van Helga Paetzold. De koningin die zeer gesteld is op moderne kunst en de weefkunstenares spraken lange tijd met elkaar. Helga Paetzold heeft dit bezoek als een eervolle erkenning van haar werk ervaren.

Op 21 december 1990 is Helga Paetzold na een kort ziekbed helaas te jong in haar huis in de Begijnenhofstraat overleden.

Kort voor haar overlijden heeft Helga Paetzold een stichting opgericht die haar artistieke nalatenschap in beheer zou krijgen, de 'Stichting Collectie Helga Paetzold.' Behalve het eigenlijke beheer van de wandtapijten heeft de stichting tot doel om regelmatig exposities te organiseren zodat de werken van Helga Paetzold voor het publiek toegankelijk blijven.


Opleiding

  • 1948-1952 Staatliche Handels-u. Gewerbeschule Rheydt - Afdeling Kunsthandarbeit
  • 1952 Gesellenprüfung Handsticker -Haar gezellenwerkstuk was een geborduurde landkaart van Silezië, 120x160 cm. Uit die streek waar ze was opgegroeid. Ze won hiermee de Landessiegerin Handsticker-prijs - Handwerkskammer Nordrhein-Westfalen

Door deze prijs kon ze aan de Werkkunstschule Düsseldorf gaan studeren.

  • 1952-1954 Werkkunstschule Düsseldorf - Afdeling Textil, Webkunst
  • 1954-1955 Jan van Eyck Academie Maastricht - Afdeling Gobelin

Lijst tapijten

Tapijten die kleiner dan 100x100 cm zijn, zijn niet in deze lijst opgenomen.

Lijst tapijten

Lijst tentoonstellingen

Lijst tentoonstellingen

Literatuur

  • Helga Paetzold; De scheppende kracht van het weefgetouw. - 1993 Stichting Collectie Helga Paetzold

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
rel=nofollow