Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Helene Bechstein: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Helene_Bechstein&oldid=41195293 1 mei 2014 Ilse Nys 27 jan 2012 Yves Mageza)
 
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Helene_Bechstein&oldid=42841715)
 
Regel 1: Regel 1:
'''Helene Bechstein''' ([[Düsseldorf]], [[21 mei]] [[1876]] - [[Berchtesgaden]],[[20 april]] [[1951]]), geboren '''Helene Capito''', was de vrouw van [[Edwin Bechstein]], een zoon van de schatrijke piano- en vleugelfabrikant [[C. Bechstein Pianofortefabrik AG|Carl Bechstein]].
'''Helene Bechstein''' ([[Düsseldorf]], [[21 mei]] [[1876]] - [[Berchtesgaden]], [[20 april]] [[1951]]), geboren '''Helene Capito''', was de vrouw van [[Edwin Bechstein]], een zoon van de schatrijke piano- en vleugelfabrikant [[C. Bechstein Pianofortefabrik AG|Carl Bechstein]]. Zij was een bewonderaar van [[Adolf Hitler]] en door haar kreeg Hitler in de jaren 20 toegang tot de 'hogere kringen'.


== Affectie voor Hitler ==
== Affectie voor Hitler ==
Helene had een grote bewondering voor de ideeën van [[Adolf Hitler]]. Hitler werd vaak uitgenodigd in hun huis in [[Berlijn]], waar zij hem overspoelde met affectie. "Ik zou willen dat hij mijn zoon was", citeerde de Hitler-biograaf [[Konrad Heiden]] haar. Ze kocht modieuze schoenen en fatsoenlijke avondkleding voor hem. Ze leerde hem ook hoe hij zich moest gedragen bij de hogere [[sociale klasse]]. Zo kwam hij in contact met generaal [[Kurt von Schleicher]] en de familie van [[Kurt von Hammerstein]]. Haar grootste cadeau voor Hitler was een rode [[Mercedes Benz]] met een waarde van 26.000 [[Papiermark|mark]]. Toen Hitler in [[1923]] (na de mislukte [[Bierkellerputsch|putsch van München]]) gevangen zat, bezocht zij hem in de cel. Daarbij deed ze zich voor als zijn adoptiemoeder. Helene gaf hem de bijnaam "Mein Wölfchen", wat zoveel betekent als "mijn wolfje".
Helene Bechstein leerde Hitler in 1921 kennen, en kreeg een grote bewondering voor hem en zijn ideeën. Hitler werd vaak uitgenodigd in hun huis in [[Berlijn]], waar zij hem overspoelde met affectie. "Ik zou willen dat hij mijn zoon was", citeerde de Hitler-biograaf [[Konrad Heiden]] haar. Ze kocht modieuze schoenen en fatsoenlijke avondkleding voor hem. Ze leerde hem ook hoe hij zich moest gedragen bij de hogere [[sociale klasse]]. Zo kwam hij in contact met generaal [[Kurt von Schleicher]] en de familie van [[Kurt von Hammerstein]]. Haar grootste cadeau voor Hitler was een rode [[Mercedes Benz]]. Toen Hitler in [[1923]] (na de mislukte [[Bierkellerputsch|putsch van München]]) gevangen zat, bezocht zij hem in de cel. Daarbij deed ze zich voor als zijn adoptiemoeder. Helene gaf hem de bijnaam "Mein Wölfchen", wat zoveel betekent als "mijn wolfje".


== Het pianobedrijf ==
== Het pianobedrijf ==
In [[Wereldoorlog I]] ging het bedrijf failliet. Door het anti-Duits gevoel in heel Europa kregen zij nergens anders meer werk.  In 1917 verliet Edwin de firma, na een ruzie met zijn broer. Op het eind van de "[[Grote Oorlog]]", in 1917, startte de firma opnieuw met het maken van piano's. Nadat Edwin zich terug ingekocht had in de firma, in 1923, kwam er een grote groei in de verkoop.
In [[Wereldoorlog I]] ging het bedrijf failliet. Door het anti-Duitse gevoel in heel Europa kregen zij nergens anders meer werk.  In 1917 verliet Edwin de firma, na een ruzie met zijn broer. In datzelfde jaar begon Bechstein opnieuw met het fabriceren van piano's. Nadat Edwin zich in 1923 weer had ingekocht in de firma groeide de verkoop sterk.


In 1930 was er een samenwerking tussen de firma Bechstein en de firma [[Siemens AG|Siemens]], een fabrikant van elektrische materialen, die toen onder leiding stond van [[Walther Nernst]], een voormalig [[Nobelprijs]] winnaar in scheikunde. Samen ontwierpen zij de eerste [[elektrische piano's]]. In 1945 werd de fabriek in as gelegd door bombardementen van de geallieerden. Het duurde tot in de jaren '50 voordat de firma zich kon herstellen. Niet alleen was de fabriek gebombardeerd, ook waren veel van hun bekwame pianomakers gesneuveld in de oorlog.
In 1930 begon de samenwerking tussen Bechstein en de firma [[Siemens AG|Siemens]], een fabrikant van elektrische materialen, die toen onder leiding stond van [[Walther Nernst]], een voormalig [[Nobelprijs]]winnaar in de scheikunde. Samen ontwierpen zij de eerste [[elektrische piano's]]. In 1945 werd de fabriek in as gelegd door bombardementen van de geallieerden. Het duurde tot in de jaren '50 voordat de firma zich kon herstellen, maar dat maakte Helene Bechstein niet meer mee.
 
==== Ontstaansgeschiedenis van het bedrijf 1850-1869 ====
Hans von Bülow:
"Bechstein is voor pianisten wat Amati en Stradivarius zijn voor violisten"
 
 
In de Romantiek, de groeide de grootte van de orkesten van 30 à 40 spelers tot meer dan 100 muzikanten. Daardoor hadden pianisten nood aan sterker klinkende instrumenten. Carl Bechstein vervulde deze wens voor hen.
 
=====1853=====
Carl Bechstein verdiept zich in de Franse en Engelse kunst van het maken van piano's. Door inzicht te verwerven in de behoeften van de hedendaagse muzikanten wilde hij vleugelpiano's bouwen van hoge kwaliteit die aan deze behoeften voldeden.In 1853 richtte hij zijn eigen fabriek op in Berlijn en vervulde de dromen van muzikanten 'door het ontwikkelen van de C. Bechstein beginsel van geluid en techniek. De piano had een revolutionaire perfectie, en kon het volledige scala aan van pianiospelen: van robuust, virtuoos tot delicaat. Beroemde componisten en virtuozen speelden hierdoor op een Bechstein.
 
=====1857=====
Hans von Bülow, later de eerste chef-dirigent van het Berlijns Filharmonisch orkest, wordt Bechsteins volger en supporter. Op 22 januari 1857, speelt Bülow de première van Franz Liszt's B-minor Pianosonate in Berlijn op een Carl Bechstein vleugel.
 
=====1860=====
Liszt schreef pianomuziek van de moderne tijd; Bechstein reikte hem hiervoor de instrumenten. Op 8 oktober 1860, kocht de grote meester zijn eerste Bechstein vleugelpiano, ook [[Richard Wagner]]was een grote bewonderaar van Bechsteins instrumenten.
 
=====1862=====
Bechstein wordt winnaar van de Londense industrie tentoonstelling tegen een schijnbaar overweldigende buitenlandse concurrentie. In de motivering van het vonnis wordt gesteld: "Bechsteins instrumenten onderscheiden zich door een uitgesproken frisheid en vrijheid van toon, aangename aanraking en het evenwicht van de verschillende registers. Zij kunnen waarschijnlijk zelfs de sterkste behandeling weerstaan​​."


== Geldschieters en vrienden ==
== Geldschieters en vrienden ==
Regel 41: Regel 22:
* Ernst Klee: Das Kulturlexikon zum Dritten Reich. Wer war was vor und nach 1945?. S. Fischer, Frankfurt am Main 2007, ISBN 978-3-59617153-8
* Ernst Klee: Das Kulturlexikon zum Dritten Reich. Wer war was vor und nach 1945?. S. Fischer, Frankfurt am Main 2007, ISBN 978-3-59617153-8


== Externe links ==
== Externe link ==
* [http://www.pianosesther.be/Bechstein.htm Familie Bechstein]
* [http://www.pianosesther.be/Bechstein.htm Familie Bechstein]
* [http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Holocaust/women.html Bechstein]
* [http://suite101.de/article/hitlers-frauen---helene-bechstein-a74250#axzz2LXxT97qG suite101.de, Helene Bechstein]
* [http://bechstein.com/en/home-page.html Homepage C.Bechstein]


{{Wikidata|Q1601940}}
{{DEFAULTSORT:Bechstein, Helene}}
{{DEFAULTSORT:Bechstein, Helene}}
[[Categorie:Nazi-Duitsland]]
[[Categorie:Nazi-Duitsland]]

Huidige versie van 7 jan 2015 om 22:31

Helene Bechstein (Düsseldorf, 21 mei 1876 - Berchtesgaden, 20 april 1951), geboren Helene Capito, was de vrouw van Edwin Bechstein, een zoon van de schatrijke piano- en vleugelfabrikant Carl Bechstein. Zij was een bewonderaar van Adolf Hitler en door haar kreeg Hitler in de jaren 20 toegang tot de 'hogere kringen'.

Affectie voor Hitler

Helene Bechstein leerde Hitler in 1921 kennen, en kreeg een grote bewondering voor hem en zijn ideeën. Hitler werd vaak uitgenodigd in hun huis in Berlijn, waar zij hem overspoelde met affectie. "Ik zou willen dat hij mijn zoon was", citeerde de Hitler-biograaf Konrad Heiden haar. Ze kocht modieuze schoenen en fatsoenlijke avondkleding voor hem. Ze leerde hem ook hoe hij zich moest gedragen bij de hogere sociale klasse. Zo kwam hij in contact met generaal Kurt von Schleicher en de familie van Kurt von Hammerstein. Haar grootste cadeau voor Hitler was een rode Mercedes Benz. Toen Hitler in 1923 (na de mislukte putsch van München) gevangen zat, bezocht zij hem in de cel. Daarbij deed ze zich voor als zijn adoptiemoeder. Helene gaf hem de bijnaam "Mein Wölfchen", wat zoveel betekent als "mijn wolfje".

Het pianobedrijf

In Wereldoorlog I ging het bedrijf failliet. Door het anti-Duitse gevoel in heel Europa kregen zij nergens anders meer werk. In 1917 verliet Edwin de firma, na een ruzie met zijn broer. In datzelfde jaar begon Bechstein opnieuw met het fabriceren van piano's. Nadat Edwin zich in 1923 weer had ingekocht in de firma groeide de verkoop sterk.

In 1930 begon de samenwerking tussen Bechstein en de firma Siemens, een fabrikant van elektrische materialen, die toen onder leiding stond van Walther Nernst, een voormalig Nobelprijswinnaar in de scheikunde. Samen ontwierpen zij de eerste elektrische piano's. In 1945 werd de fabriek in as gelegd door bombardementen van de geallieerden. Het duurde tot in de jaren '50 voordat de firma zich kon herstellen, maar dat maakte Helene Bechstein niet meer mee.

Geldschieters en vrienden

De Bechsteins gaven grote sommen geld aan de partij van Hitler. Om zijn carrière te voorzien van een goede start, introduceerden ze hem bij invloedrijke mensen. Bovendien financierden ze de uitgave van het nazi-partijkrantje Völkischer Beobachter. Het was ook Helene die Hitler meenam naar Berchtesgaden, naar de Obersalzberg, waar ze een villa bezaten. Het was daar dat Hitler later zijn Berghof bouwde. Haar grootste wens was dat Hitler haar dochter Lotte zou huwen. Lotte zelf zag dit niet zitten. Dit bevroor de idyllische relatie tussen Helene en Hitler. Helene was teleurgesteld en begon zijn sociale hervormingen en zijn daden te bekritiseren. Niettemin bleef ze een nazi. Ze overleed in 1951 in Berchtesgaden waar ze begraven ligt. Haar man, Edwin Bechstein, stierf op 15 september 1943, en kreeg in Berlijn een erebegrafenis waar Hitler en verschillende partijbonzen op aanwezig waren.

Verzoeningsproces

In 1958 kwam het in Berlijn tot een verzoeningsproces tegen Helene Bechstein alsook tegen haar erfgenamen. Het verzoeningsbedrag werd vastgelegd op 30.000 DM.

Literatuur

Externe link

Q1601940 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow