Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Heinrich Bullinger

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 30 mrt 2024 om 01:09 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Heinrich Bullinger''' (Bremgarten, Aargau, 18 juli 1504Zürich, 17 september 1575) was een Zwitsers kerkhervormer. ==Leven== Heinrich Bullinger werd in 1504 geboren in het kleine stadje Bremgarten als een van de vijf kinderen van de in concubinaat levende katholieke priester Heinrich Bullinger. (In 1529 zou zijn vader overgaan tot de Reformatie en liet zijn huwelijk met Anna Wiederkehr legaliseren). Op vijfjarige leeftijd ging Bul...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Heinrich Bullinger (Bremgarten, Aargau, 18 juli 1504Zürich, 17 september 1575) was een Zwitsers kerkhervormer.

Leven

Heinrich Bullinger werd in 1504 geboren in het kleine stadje Bremgarten als een van de vijf kinderen van de in concubinaat levende katholieke priester Heinrich Bullinger. (In 1529 zou zijn vader overgaan tot de Reformatie en liet zijn huwelijk met Anna Wiederkehr legaliseren).

Op vijfjarige leeftijd ging Bullinger naar de Latijnse school. Vanaf 1516 ging hij als student Latijn naar de school in Emmerich. Hij studeerde kerkelijk recht, de kerkvaders en klassieke talen bij Matthias Aquensis aan de Universiteit van Keulen, een uitgesproken katholieke universiteit, en werd beïnvloed door de renaissancehumanisten Johannes Phrissemius en Arnold von Wesel.

Hij las ook de geschriften van Maarten Luther en Philipp Melanchton en schaarde zich gedurende deze tijd achter de principes van de Reformatie.

Op 19-jarige leeftijd werd hij in 1523 door abt Wolfgang Joner aangesteld als leraar in het cisterciënzerklooster van Kappel am Albis. Hij doceerde niet alleen de klassiekers, maar ook de Loci communes van Melanchthon. Zijn lessen bleken zo interessant dat niet alleen de abt en alle monniken, maar ook mensen uit de omgeving eraan deelnamen. Bullinger had deze functie aangenomen op voorwaarde dat hij zelf niet aan het mis- of koorgebed hoefde deel te nemen. Tijdens zijn tijd in Kappel schreef hij onder meer 30 Latijnse en 22 Duitse geschriften, vooral over de interpretatie van de evangeliën en de brieven van de apostel Paulus.

In januari 1528 begaf hij zich met zijn vriend Ulrich Zwingli naar het dispuut van Bern, waarop de inwoners van Bern hun steun betuigden aan de Reformatie. Ook het Kappelklooster sloot zich aan bij de Reformatie en Bullinger werd naast docent ook predikant in het naburige Hausen am Albis.

In 1529 werd Bullingers vader in Bremgarten wegens zijn protestantse zienwijzen afgezet als pastoor. Niet lang daarna mocht zijn zoon als proef een preek houden in zijn gebooreplaats. De burgers verbrandden daarop hun heiligenbeelden en kozen de jonge priester als hun pastoor.