Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Hans F. Marijnissen: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Hans_F._Marijnissen&oldid=54223122 en 54223180 20 jul 2019)
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Hans_F._Marijnissen&oldid=54253210 24 jul 2019 ‎ Marastha)
Regel 1: Regel 1:
[[File:20170809Hor.jpg|thumb|Hans F. Marijnissen in Eindhoven]]
+
{{Infobox auteur
Ing. '''Johannes Franciscus (Hans) Marijnissen''' ([[Breda]], [[21 oktober]] [[1949]]) is een [[Nederland]]se [[dichter]] en [[auteur]]. Hij schrijft teksten vanaf najaar 1964 en publiceerde vanaf 1971 [[poëzie]] in bundels van ''Opwenteling'' ([[Eindhoven]]) en tijdschriften in Nederland en België. In die jaren trad hij ook op met poëzie, onder andere in cafés ''De Leeuwerik'' en ''Kraaij & Balder''[http://www.kraaijenbalder.nl/] in Eindhoven en cafés ''Het Hijgend Hert'' [https://www.hijgendhert.nl/] en ''De Beijerd'' [https://www.beyerd.nl/] in Breda. Hij is nog steeds zeer actief in de poëziewereld.
+
| naam              = Hans F. Marijnissen
 +
| afbeelding        = H. F. Marijnissen.jpg
 +
| onderschrift      = Hans F. Marijnissen in Eindhoven
 +
| citaat            =
 +
| volledige naam    = Johannes Franciscus Marijnissen
 +
| pseudoniem        =
 +
| beter-bekend-als  =
 +
| bijnaam          =
 +
| genoemd          =
 +
| geboren          = [[21 oktober]] [[1949]]
 +
| geboorteplaats    = [[Breda]]
 +
| overleden        =
 +
| overlijdensplaats =
 +
| land              = {{NL}}
 +
| religie          =
 +
| beroep            = dichter en auteur
 +
| jaren-actief      =
 +
| genre            = [[Poëzie]]
 +
| stroming          =
 +
| invloeden        =
 +
| thema            =
 +
| bekende-werken    = ''Koorddansen op klompen'' ''Honger, dorst & verlossing''
 +
| uitgeverij        =
 +
| onderscheiding    =
 +
| dbnl              =
 +
| handtekening      =
 +
| website          = https://hansmarijnissen.weebly.com/
 +
| lijst            =
 +
| ander portaal    =
 +
| portaal2          =
 +
| portaal3          =
 +
}}
 +
'''Ing. Johannes Franciscus (Hans) Marijnissen''' ([[Breda]], [[21 oktober]] [[1949]]) is een [[Nederland]]se [[dichter]] en [[auteur]]. Hij schrijft teksten vanaf najaar 1964 en publiceerde vanaf 1971 [[poëzie]] in bundels van ''Opwenteling'' ([[Eindhoven]]) en tijdschriften in Nederland en België.
  
==Bronnen, thema's==
+
== Achtergrond, bronnen en thema's ==
Op de middelbare school ontdekte een docente Nederlands zijn talent voor taal, en in de winter van 1964-1965 werden zijn eerste gedichten gepubliceerd in het schoolblad van de Newman-H.B.S. in Breda. De eerste hoofdstukken van wat later zijn romans zouden worden werden ook genoteerd rond die tijd. Gelijktijdig ontstonden de eerste depressies en behandelingen. Het seksueel misbruik dat hem in het voorjaar van 1962 had getroffen wakkerde zijn creativiteit aan maar ondermijnde zijn leven. Daarnaast zouden de invaliditeit van zijn moeder (multiple sclerose) [[https://nl.wikipedia.org/wiki/Multiple_sclerose]] en de PTSS<ref>https://nl.wikipedia.org/wiki/Posttraumatische_stressstoornis</ref> van zijn vader in zijn proza en poëzie een overwegende rol gaan spelen. Na de H.B.S. volgde hij enkele technische studies aan de TH Delft, de H.T.S in Breda en de TH Eindhoven. De laatste studie moest hij afbreken wegens ernstige suïcidale depressies waarvoor hij tot begin 1976 met succes behandeld werd in Oegstgeest en Eindhoven. Al die jaren bleef hij fervent en massaal schrijven, maar trok hij zich terug uit de poëziegemeenschap door te breken met zijn uitgever Opwenteling. Hij werd werkzaam als werktuigbouwkundig ingenieur in de metaalindustrie in de regio Eindhoven tot aan zijn pensioen. Duizenden gedichten en prozafragmenten accumuleerden in zijn werkkamer.
+
Op de middelbare school ontdekte een docente Nederlands zijn talent voor taal, en in de winter van 1964-1965 werden zijn eerste gedichten gepubliceerd in het schoolblad van de Newman-H.B.S. in Breda. De eerste hoofdstukken van wat later zijn romans zouden worden, werden ook genoteerd rond die tijd. Gelijktijdig ontstonden de eerste depressies en behandelingen. Het seksueel misbruik dat hem in het voorjaar van 1962 had getroffen wakkerde zijn creativiteit aan maar ondermijnde zijn leven. Daarnaast zouden de invaliditeit van zijn moeder ([[multiple sclerose]]) en de [[posttraumatische stressstoornis]] van zijn vader in zijn proza en poëzie een overwegende rol gaan spelen. Na de H.B.S. volgde hij enkele technische studies aan de TH Delft, de H.T.S in Breda en de TH Eindhoven. De laatste studie moest hij afbreken wegens ernstige suïcidale depressies, waarvoor hij tot begin 1976 met succes behandeld werd in Oegstgeest en Eindhoven. Al die jaren bleef hij schrijven, maar trok hij zich terug uit de poëziegemeenschap door te breken met zijn uitgever Opwenteling. Hij werd werkzaam als werktuigbouwkundig ingenieur in de metaalindustrie in de regio Eindhoven tot aan zijn pensioen. Duizenden gedichten en prozafragmenten accumuleerden in zijn werkkamer.
  
==Muziek en poëzie==
+
== Muziek en poëzie ==
In zijn beginjaren trad hij al op met poëzie, onder andere in cafés ''De Leeuwerik'' en ''Kraaij & Balder''[http://www.kraaijenbalder.nl/] in Eindhoven en cafés ''Het Hijgend Hert'' [https://www.hijgendhert.nl/] en ''De Beijerd'' [https://www.beyerd.nl/] in Breda.
+
In zijn beginjaren trad hij al op met poëzie in cafés. In de jaren zeventig was hij drummer/percussionist en schreef hij songteksten voor de folkrock-groep ''[[Matrix]]'' uit Breda en de Nederlandse / Belgische symfonische rockgroep ''Flyte''. Enkele korte verhalen verschenen bij Bruna, Utrecht. In de jaren '80 en '90 maakte hij deel uit van het feestorkest ''De Stofhappers'' uit Eindhoven. Hans speelt percussie in diverse bands en orkesten (''Klenbendje'' en ''Taffeseert''). De akoestische bluesband ''Ramblin' Dog'' won in 2016 de Publieksprijs van de Dutch Blues Challenge.<ref>[https://www.dutchbluesfoundation.nl/dutch-blues-challenge DUTCH BLUES CHALLENGE] dutchbluesfoundation.nl</ref>
In de jaren zeventig was hij drummer/percussionist en schreef hij songteksten voor de folk-rock groep ''Matrix'' uit Breda en de Nederlandse / Belgische symfonische rockgroep ''Flyte''.<ref>http://www.belgianmetalhistory.be/html/bands/flyte/flyte.html</ref> Enkele korte verhalen verschenen bij Bruna, Utrecht. In de jaren '80 en '90 maakte hij deel uit van het succesvolle feestorkest ''De Stofhappers'' uit Eindhoven. Hans speelt percussie in diverse bands en orkesten (''Klenbendje'' en ''Taffeseert''). De akoestische bluesband ''Ramblin' Dog''<ref>http://www.ramblindog.nl</ref> won in 2016 de Publieksprijs van de Dutch Blues Challenge.<ref>https://www.dutchbluesfoundation.nl/dutch-blues-challenge</ref>
 
  
Eind jaren negentig begon hij aan de voltooiing van het manuscript van zijn trilogie 'Resonanties', vooral 's nachts werkend. Dat zou nog duren tot de zomer van 2013. Eind december 2013 verscheen zijn debuutroman: 'Koorddansen op Klompen'. Op aandringen van Derrel Niemeijer van Literair Podium PepperPlus in Café De Gouden Bal, Eindhoven<ref>https://www.dse.nl/~willem/</ref> nam hij sinds begin 2013 weer deel aan poëzievoordrachten in Nederland en België. Nog datzelfde jaar publiceerde hij weer gedichten en begon hij weer voor te dragen. Regelmatig plaatst hij gedichten op zijn Facebook pagina<ref>http://Facebook.com/hans.marijnissen</ref> en blog.<ref>http://hansfmarijnissen.blogspot.nl</ref>
+
Eind jaren negentig begon hij aan de voltooiing van het manuscript van zijn trilogie 'Resonanties', vooral 's nachts werkend. Dat zou nog duren tot de zomer van 2013. Eind december 2013 verscheen zijn debuutroman: 'Koorddansen op Klompen'. Op aandringen van Derrel Niemeijer van Literair Podium PepperPlus in Café De Gouden Bal in Eindhoven nam hij sinds begin 2013 weer deel aan poëzievoordrachten in Nederland en België. Nog datzelfde jaar publiceerde hij weer gedichten en begon hij weer voor te dragen. Regelmatig plaatst hij gedichten op zijn Facebookpagina en blog.
  
Na het overlijden van Pierre Maréchal<ref>https://www.spima.nl/</ref> werd hij benoemd tot voorzitter van de ''PoëzieClub Eindhoven''<ref>https://poezieclubeindhoven.nl/</ref>. Samen met dat collectief organiseert hij poëziepodiums in S-Plaza[http://plaza040.nl/#] en de Bibliotheek[https://www.bibliotheekeindhoven.nl/] in Eindhoven en elders (Waalre, Oisterwijk, Purmerend). Hij is lid van de ''Vereniging van Kempische Schrijvers'', ''Poëzie in 't Hazzo'' in  Waalre, het ''Schrijvers Collectief Meierijstad'' en de ''Dichters van Eijlders'' Amsterdam. Hij is oprichter en leider van de Dichterstafel Eindhoven. Sinds 2017 is hij redacteur van ''Poëthement'' (Periodiek van de PoëzieClub Eindhoven), het Supplement ''Google Street View Poëzie'' en de jaarbundels ''De mooiste gedichten van 20xx''. Hij houdt workshops over het schrijven van poëzie en lezingen over promotie van poëzie-evenementen.
+
Na het overlijden van Pierre Maréchal werd hij benoemd tot voorzitter van de ''PoëzieClub Eindhoven''. Samen met dat collectief organiseert hij poëziepodiums in S-Plaza en de bibliotheek in Eindhoven en elders (Waalre, Oisterwijk, Purmerend). Hij is lid van de ''Vereniging van Kempische Schrijvers'', ''Poëzie in 't Hazzo'' in  Waalre, het ''Schrijvers Collectief Meierijstad'' en de ''Dichters van Eijlders'' Amsterdam. Hij is oprichter en leider van de Dichterstafel Eindhoven. Sinds 2017 is hij redacteur van ''Poëthement'' (Periodiek van de PoëzieClub Eindhoven), het Supplement ''Google Street View Poëzie'' en de jaarbundels ''De mooiste gedichten van 20xx''. Hij houdt workshops over het schrijven van poëzie en lezingen over promotie van poëzie-evenementen.
  
==Recente publicaties==
+
== Publicaties ==
 
===Romans===
 
===Romans===
Eind december 2013 verscheen zijn debuutroman: ''Koorddansen op Klompen'' (Boekscout.nl, Soest), het eerste deel van de trilogie ''Resonanties''. Het boek trok meteen aandacht door de thema's [http://www.zinnazin.nl/marketing/de-nieuwe-schrijver-hans-marijnissen/#more-742]. Vanwege de beschrijvingen over de gevolgen van MS besteedde ook Stichting MS-Research [https://msresearch.nl/] er aandacht aan. [https://msresearch.nl/sites/msresearch.nl/files/files/boekenkatern_def.pdf]. Eind augustus 2014 volgde het tweede deel: ''Van Wolven en Stolpen'' en het derde, ''Uit het Zesde Huis'' in december 2015.
+
Eind december 2013 verscheen zijn debuutroman: ''Koorddansen op Klompen'', het eerste deel van de trilogie ''Resonanties''. Het boek trok aandacht door de thema's.<ref>[http://www.zinnazin.nl/marketing/de-nieuwe-schrijver-hans-marijnissen/#more-742 De nieuwe schrijver: Hans Marijnissen] zinnazin.nl</ref> Vanwege de beschrijvingen over de gevolgen van MS besteedde ook [[Stichting MS-Research]] er aandacht aan.<ref>{{pdf}}[https://msresearch.nl/sites/msresearch.nl/files/files/boekenkatern_def.pdf Boeken over MS] msresearch.nl</ref> Eind augustus 2014 volgde het tweede deel: ''Van Wolven en Stolpen'' en het derde, ''Uit het Zesde Huis'' in december 2015.
 +
* Koorddansen op klompen, roman, Soest: Boekscout, 2013. ISBN 978-94-0220-481-0
 +
* Van wolven en stolpen, roman, Soest: Boekscout, 2014, ISBN 978-94-0221-012-5
 +
* Uit het zesde huis, roman, Soest: Boekscout, 2015 ISBN 978-94-0222-297-5
  
 
===Poëzie===
 
===Poëzie===
In november 2014 verscheen de dichtbundel ''Tot waar het wringt'' bij Uitgeverij Heimdall in Waalre en in oktober 2015 ''Voortvluchtige poëzie''. De derde bundel ''Voorgoed genezen'' volgde eind september 2016. Een jaar later publiceerde hij samen met dichter Camiel Aarts en fotograaf Jan Hermans de bundel ''Kempische poëzie'' In februari 2018 volgde zijn vierde bundel: ''Honger, dorst & verlossing''. Deze laatste bundel kreeg een prima recensie in het Poëzietijdschrift 'Meander'<ref>https://meandermagazine.nl/2018/06/hoop-die-opflakkert</ref> Zijn gedichten zijn inmiddels ook in tientallen [[bloemlezing]]en terug te vinden, zowel voor Uitgeverij Heimdall als elders. Op zijn website is een bijna compleet overzicht<ref>https://hansmarijnissen.weebly.com/poeumlzie Hans F. Marijnissen/Poëzie</ref> te vinden.
+
In november 2014 verscheen zijn eerste dichtbundel ''Tot waar het wringt'' en in oktober 2015 ''Voortvluchtige poëzie''. De derde bundel ''Voorgoed genezen'' volgde eind september 2016. Een jaar later publiceerde hij samen met dichter Camiel Aarts en fotograaf Jan Hermans de bundel ''Kempische poëzie'' In februari 2018 volgde zijn vierde bundel: ''Honger, dorst & verlossing''. Deze laatste bundel kreeg een prima recensie in het Poëzietijdschrift 'Meander'.<ref>[https://meandermagazine.nl/2018/06/hoop-die-opflakkert Hans F. Marijnissen – Honger, dorst & verlossing] meandermagazine.nl</ref> Zijn gedichten zijn inmiddels ook in tientallen [[bloemlezing]]en terug te vinden.
 
+
* Tot waar het wringt, gedichten, Waalre: Heimdall, 2014, ISBN 978-94-91883-31-6
{{Appendix|2=
+
* Voortvluchtige poëzie, gedichten, Waalre: Heimdall, 2015, ISBN 978-94-91883-44-6
{{References}}
+
* Voorgoed genezen, gedichten, Waalre: Heimdall, 2016, ISBN 978-94-91883-64-4
}}
+
* Kempische poëzie (met Camiel Aarts en Jan Hermans), gedichten, Waalre: Heimdall, 2017, ISBN 978-94-91883-77-4
 +
* Honger, dorst & verlossing, gedichten Waalre: Heimdall, 2018, ISBN 978-94-91883-89-7
  
 +
{{Appendix}}
 +
{{authority control|TYPE=p|Wikidata=Q65666168 }}
 +
{{DEFAULTSORT:Marijnissen, Hans F}}
 
[[Categorie:Nederlands dichter]]
 
[[Categorie:Nederlands dichter]]
 
[[Categorie:Nederlands schrijver]]
 
[[Categorie:Nederlands schrijver]]

Versie van 3 aug 2019 om 07:32

rel=nofollow

Ing. Johannes Franciscus (Hans) Marijnissen (Breda, 21 oktober 1949) is een Nederlandse dichter en auteur. Hij schrijft teksten vanaf najaar 1964 en publiceerde vanaf 1971 poëzie in bundels van Opwenteling (Eindhoven) en tijdschriften in Nederland en België.

Achtergrond, bronnen en thema's

Op de middelbare school ontdekte een docente Nederlands zijn talent voor taal, en in de winter van 1964-1965 werden zijn eerste gedichten gepubliceerd in het schoolblad van de Newman-H.B.S. in Breda. De eerste hoofdstukken van wat later zijn romans zouden worden, werden ook genoteerd rond die tijd. Gelijktijdig ontstonden de eerste depressies en behandelingen. Het seksueel misbruik dat hem in het voorjaar van 1962 had getroffen wakkerde zijn creativiteit aan maar ondermijnde zijn leven. Daarnaast zouden de invaliditeit van zijn moeder (multiple sclerose) en de posttraumatische stressstoornis van zijn vader in zijn proza en poëzie een overwegende rol gaan spelen. Na de H.B.S. volgde hij enkele technische studies aan de TH Delft, de H.T.S in Breda en de TH Eindhoven. De laatste studie moest hij afbreken wegens ernstige suïcidale depressies, waarvoor hij tot begin 1976 met succes behandeld werd in Oegstgeest en Eindhoven. Al die jaren bleef hij schrijven, maar trok hij zich terug uit de poëziegemeenschap door te breken met zijn uitgever Opwenteling. Hij werd werkzaam als werktuigbouwkundig ingenieur in de metaalindustrie in de regio Eindhoven tot aan zijn pensioen. Duizenden gedichten en prozafragmenten accumuleerden in zijn werkkamer.

Muziek en poëzie

In zijn beginjaren trad hij al op met poëzie in cafés. In de jaren zeventig was hij drummer/percussionist en schreef hij songteksten voor de folkrock-groep Matrix uit Breda en de Nederlandse / Belgische symfonische rockgroep Flyte. Enkele korte verhalen verschenen bij Bruna, Utrecht. In de jaren '80 en '90 maakte hij deel uit van het feestorkest De Stofhappers uit Eindhoven. Hans speelt percussie in diverse bands en orkesten (Klenbendje en Taffeseert). De akoestische bluesband Ramblin' Dog won in 2016 de Publieksprijs van de Dutch Blues Challenge.[1]

Eind jaren negentig begon hij aan de voltooiing van het manuscript van zijn trilogie 'Resonanties', vooral 's nachts werkend. Dat zou nog duren tot de zomer van 2013. Eind december 2013 verscheen zijn debuutroman: 'Koorddansen op Klompen'. Op aandringen van Derrel Niemeijer van Literair Podium PepperPlus in Café De Gouden Bal in Eindhoven nam hij sinds begin 2013 weer deel aan poëzievoordrachten in Nederland en België. Nog datzelfde jaar publiceerde hij weer gedichten en begon hij weer voor te dragen. Regelmatig plaatst hij gedichten op zijn Facebookpagina en blog.

Na het overlijden van Pierre Maréchal werd hij benoemd tot voorzitter van de PoëzieClub Eindhoven. Samen met dat collectief organiseert hij poëziepodiums in S-Plaza en de bibliotheek in Eindhoven en elders (Waalre, Oisterwijk, Purmerend). Hij is lid van de Vereniging van Kempische Schrijvers, Poëzie in 't Hazzo in Waalre, het Schrijvers Collectief Meierijstad en de Dichters van Eijlders Amsterdam. Hij is oprichter en leider van de Dichterstafel Eindhoven. Sinds 2017 is hij redacteur van Poëthement (Periodiek van de PoëzieClub Eindhoven), het Supplement Google Street View Poëzie en de jaarbundels De mooiste gedichten van 20xx. Hij houdt workshops over het schrijven van poëzie en lezingen over promotie van poëzie-evenementen.

Publicaties

Romans

Eind december 2013 verscheen zijn debuutroman: Koorddansen op Klompen, het eerste deel van de trilogie Resonanties. Het boek trok aandacht door de thema's.[2] Vanwege de beschrijvingen over de gevolgen van MS besteedde ook Stichting MS-Research er aandacht aan.[3] Eind augustus 2014 volgde het tweede deel: Van Wolven en Stolpen en het derde, Uit het Zesde Huis in december 2015.

Poëzie

In november 2014 verscheen zijn eerste dichtbundel Tot waar het wringt en in oktober 2015 Voortvluchtige poëzie. De derde bundel Voorgoed genezen volgde eind september 2016. Een jaar later publiceerde hij samen met dichter Camiel Aarts en fotograaf Jan Hermans de bundel Kempische poëzie In februari 2018 volgde zijn vierde bundel: Honger, dorst & verlossing. Deze laatste bundel kreeg een prima recensie in het Poëzietijdschrift 'Meander'.[4] Zijn gedichten zijn inmiddels ook in tientallen bloemlezingen terug te vinden.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow