Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Gympie

Uit Wikisage
Versie door Lidewij (overleg | bijdragen) op 31 dec 2018 om 11:54 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Gympie&oldid=49753483 24 aug 2017 Mokikie 7 mei 2008)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gympie
Plaats in Australië Vlag van Australië
Situering
Deelstaat Queensland
Coördinaten 26°011′S 152°040′E
Algemeen
Inwoners (2006) 10.933
Hoogte 95 m
Detailkaart
Portaal  Portaalicoon   Australië

Gympie is een stad in zuidoost Queensland, Australië. Het bevindt zich ongeveer 160 kilometer ten noorden van Brisbane. Het ligt boven de Mary River.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was het gebied bedoeld om vee op te laten grazen. Totdat James Nash in 1867 goud in het gebied ontdekte. Op dat moment verkeerde Queensland in een economische depressie en redde deze ontdekking het van de ondergang. Het zoeken van goud vormt nog steeds een rol in de economie van Gympie daarnaast zijn de agricultuur (met in het speciaal melkproductie), arbeid en het toerisme belangrijke inkomstenbronnen.

De naam

Gympie’s naam stamt van de Aboriginalnaam voor een boom (de Gympie-gympieboom). De boom heeft grote ronde bladeren die dezelfde eigenschappen hebben als die van brandnetels. De vertaling voor Gympie is ruwweg “duivel”.

Attracties

De belangrijkste attracties van Gympie zijn:

“The Valley Rattler” is een stoomtrein waarmee het landschap rond Gympie bekeken kan worden. Hij begint aan de zuidkant van Gympie, waarna hij verdergaat door de Mary Valley waar hij de Mary-rivier verder volgt. Deze rit is een reis door de hele vallei en begint op het oude treinstation van Gympie. Dit station is het originele station van het spoor dat door Gympie liep tijdens de goudkoorts van 1900.

Op het heuvelachtige landschap rond Gympie groeien ananassen, macadamia noten en andere gewassen. Daarnaast is het een prachtig landschap door de uitgestrekte bossen. In deze vallei liggen ook de dorpen Dagun, Amamoor, Kandanga en Imbil.

Mary Street is het centrum, hier is het postkantoor, allerlei barretjes, cafés, banken en winkels. Het heeft echte dorpsuitstraling.

In Gympie wordt jaarlijks een groot muziekevenement georganiseerd, hier komen duizenden fans en muzikanten op af.

Transport

Gympie is bereikbaar via de Bruce Highway. Daarnaast gaat er een trein via QR's North Coast. Dagelijks gaan er stadstreinen vanaf Brisbane. Er zijn ook bussen in Gympie, maar auto’s zijn het belangrijkste transportmiddel.

rel=nofollow