Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gulden getal (kalender): verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(kopie van http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Gulden_getal&oldid=26322261)
 
(- interwiki's enz)
Regel 1: Regel 1:
Het '''gulden getal''' wordt aan een [[jaar]] toegerekend volgens de tijdrekening gebaseerd op de [[Meton|cyclus van Meton]]. Het jaar waarin [[nieuwe maan]] op 1 januari valt krijgt het getal 1, het volgende jaar 2 et cetera. Het gulden getal is van belang voor het bepalen van de kerkelijke [[Pasen|paasdatum]].
Het '''gulden getal''' wordt aan een [[jaar]] toegerekend volgens de tijdrekening gebaseerd op de [[Meton|cyclus van Meton]]. Het jaar waarin [[nieuwe maan]] op 1 januari valt krijgt het getal 1, het volgende jaar 2, enzovoort. Het gulden getal is van belang voor het bepalen van de kerkelijke [[Pasen|paasdatum]].


==Gulden snede==
==Gulden snede==
Regel 7: Regel 7:
wordt ook met het gulden getal aangeduid (zie aldaar).  
wordt ook met het gulden getal aangeduid (zie aldaar).  
<!--Te verplaatsen naar gulden snede
<!--Te verplaatsen naar gulden snede
In de rennaissance werd tevens gebruik gemaakt van het "gulden getal". (1 + Vierkantswortel 5) / 2 = 1,6180 Bij gebruikmaking hiervan ontstaat een harmonisch evenwichtig geheel met als bijzonderheid dat de rechthoeken eindeloos in rechthoeken kunnen worden onderverdeeld. Kunstenaars pasten deze regel veelal instinctief toe maar het strikt naleven van deze evenwichtige verhouding komt veelal een kunstwerk ten goede zoals in de kathedraal van Laon.[[Afbeelding:DSC_1803.jpg]]
In de renaissance werd tevens gebruik gemaakt van het "gulden getal". (1 + Vierkantswortel 5) / 2 = 1,6180 Bij gebruikmaking hiervan ontstaat een harmonisch evenwichtig geheel met als bijzonderheid dat de rechthoeken eindeloos in rechthoeken kunnen worden onderverdeeld. Kunstenaars pasten deze regel veelal instinctief toe maar het strikt naleven van deze evenwichtige verhouding komt veelal een kunstwerk ten goede zoals in de kathedraal van Laon.[[Afbeelding:DSC_1803.jpg]]
-->
-->
[[Categorie:Christelijk symbool]]
[[Categorie:Christelijk symbool]]
[[ca:Nombre auri (astronomia)]]
[[de:Goldene Zahl (Kalender)]]
[[en:Golden number (time)]]
[[es:Número áureo (astronomía)]]
[[fr:Nombre d'or (astronomie)]]
[[it:Numero aureo (calendario)]]
[[sv:Gyllental]]

Versie van 31 dec 2011 21:46

Het gulden getal wordt aan een jaar toegerekend volgens de tijdrekening gebaseerd op de cyclus van Meton. Het jaar waarin nieuwe maan op 1 januari valt krijgt het getal 1, het volgende jaar 2, enzovoort. Het gulden getal is van belang voor het bepalen van de kerkelijke paasdatum.

Gulden snede

De verhouding van de gulden snede

<math>\varphi=\tfrac12(1+\sqrt{5})</math>

wordt ook met het gulden getal aangeduid (zie aldaar).