Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Guangdong Federatie NL

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 20 aug 2019 om 18:45 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Guangdong_Federatie_NL&oldid=53737829 1 mei 2019 Helanhuaren 4 apr 2013)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Guangdong Federatie NL
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 荷蘭廣東總會
Jyutping (Standaardkantonees) ho4 laan4 gwong2 dung1 zung2 wui2

Guangdong Federatie NL is een geboortestreekvereniging in Nederland voor Chinese Nederlanders afkomstig van de Zuid-Chinese provincie Guangdong. Het aantal van de Nederlandse van Guangdongse afkomst wordt geschat op 65.000. De eerste groepen Chinese migranten begin 20e eeuw kwamen vooral uit de Chinese kustprovincies Guangdong, Zhejiang en Fujian.

Het is een koepelorganisatie van alle streekverenigingen in Nederland die betrekking hebben met de provincie Guangdong. Ook probeert de organisatie het belang van Standaardkantonees op Chinese scholen te verkondigen. Tegenwoordig zijn er steeds minder Chinese scholen die Kantonese klassen hebben, omdat de nieuwe Chinese migranten meestal niet meer uit de Kantoneestalige gebieden van China komen.

De vereniging werd in juni 2012 opgericht als stichting. In maart 2013 werd het eerste bestuur geïnaugureerd in het Utrechtse Speelklok Museum van Utrecht. De inauguratie werd onder meer bijgewoond door de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen en een vertegenwoordiger van de Ambassade van Volksrepubliek China in Nederland.

In oktober 2012 gingen zes mensen van de vereniging op bezoek bij de Overseas Chinese Affairs Office van Guangdong.[1]

Chinese verenigingen in Nederland met Guangdongse wortels

Zie ook

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow