Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Grootspraak

Uit Wikisage
Versie door SjorsXY (overleg | bijdragen) op 18 dec 2009 om 16:26
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Grootspraak oftewel opschepperij oftewel snoeverij oftewel opsnijden oftewel het opscheppen is dat iemand zich groter voordoet dan ie werkelijk is, of iets of iemand anders groter / mooier / beter doen voorkomen dan werkelijk, met een duidelijke betrekking (belang) op zichzelf aangevend.

De genen die grootspraak bezigen, noemt men : opschepper, opschepster, braniemaker, pocher, pochster, snoever, snoefster. Meestal heeft de associatie van hetgeen over opgeschept wordt, en de opschepper zelf betrekking op diegene zijn persoonlijkheid of sociale status. Door iets groter te maken (op te blazen) bij het vertellen, poogt de opschepper te bereiken dat ie meer aanzien, waardering of bewondering enz. verkrijgt, althans meer dan ie werkelijk had (of dacht te hebben).

Het mannelijke geslacht

Mannen (en jongens) scheppen over het algemeen meer op dan vrouwen, wat met instincten te maken heeft, waarbij de man zich groter wil maken (soms letterlijk) om een eventuele strijd of conflict af te bluffen. De opponent moet dan onder indruk geraken, en geen aanval of tegenwerking verrichten. Wereldwijd, maar vooral in de westerse wereld, hebben mensen graag een bepaald aanzien. Het is een menselijke eigenschap zich beter voor te doen dan ie in werkelijkheid is en opscheppen is één van de manieren. Het mannelijke geslacht is opschepperiger dan het vrouwelijke geslacht, echter zijn het allen meestal onschuldige / niet-kwalijke verbuigingen van de werkelijkheid.

Veelvoorkomende vormen van grootspraak zijn die over de vangst na het vissen, waarbij de lengte aangegeven wordt van de gevangen vis met de handen, en er sterk overdreven wordt. Een andere bekende is over auto's, zoals over de topsnelheid, acceleratie of over het verbruik, of over hun baan. Ook over aangeschafte meubelen of kleding wordt vaak opgeschept.

Bluffen

Bluffen is vooral bekend van het pokeren, maar kan ook een onderdeel zijn van grootspraak, waarbij iets gezegt wordt wat die andere niet verwacht dat ie dat zou zeggen. Vaak betreft het iets dat niet uit mag komen (de werkelijkheid) en/of wordt er een risico genomen. Iemand die bluft wordt bluffer of blufster genoemd.

Referenties