Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Goud, wierook en mirre

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Goud, wierook en mirre zijn, volgens het Evangelie volgens Matteüs, de geschenken die de jonge Jezus door de ’wijzen uit het Oosten’ kreeg aangeboden.

Over de vraag waarom juist deze geschenken werden aangeboden, bestaat onder deskundigen geen overeenstemming.

De eenvoudigste verklaring, die bijvoorbeeld door de samenstellers van de Statenvertaling wordt gegeven, is dat goud, wierook en mirre de kostbaarste geschenken waren die destijds in Arabië (’het Oosten’) te vinden waren.[bron?]

Een andere verklaring wordt in bijvoorbeeld het antifoon Ab oriente (’Uit het Oosten’) gegeven. De geschenken hebben daarin symbolische waarde: goud zou Jezus’ aardse koningschap symboliseren; wierook symboliseert de goddelijkheid van Jezus en mirre verwijst naar Jezus’ uiteindelijke begrafenis. De tekst van dit antifoon staat aan de basis van middeleeuwse ’Magi-spelen’.[1] In een vergelijkbare verklaring staat mirre niet voor Jezus’ begrafenis, maar voor zijn status van Gezalfde/Messias. (De zalving vond plaats met nardusmirre.)

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow
 
rel=nofollow