Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Ghislaine Maxwell

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 9 sep 2019 om 07:48 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Ghislaine_Maxwell&oldid=54441731 26 aug 2019 Haaftjlv 20 aug 2019)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Ghislaine Noelle Marion Maxwell (Maisons-Laffitte, Frankrijk, 25 december 1961) is een Britse socialite. Zij is het jongste kind van de mediatycoon en fraudeur, wijlen Robert Maxwell.

Na de dood van haar vader in 1991 emigreerde zij naar de Verenigde Staten en werd zij een nauw verbonden compagnon van de financier en miljardair Jeffrey Epstein, die zich na de eeuwwisseling ontpopte als een zedendelinquent ten behoeve van zichzelf en de bovenklasse.

Maxwell is bekend vanwege haar uitgebreide netwerk, waarin mensen met een hoog sociaal en/of politiek profiel figureren, onder wie onder meer de Britse prins Andrew van York, de Amerikaanse presidenten Donald Trump en Bill Clinton, alsmede de prominente jurist Alan Dershowitz.

Zij stichtte het TerraMar Project, een groep die de bescherming van oceaanwateren wil bevorderen en die tussen 2012 en 2019 in het openbaar actief was.

Afkomst en opleiding

Ghislaine Maxwell werd in 1961 in een voorstad van de Franse hoofdstad geboren als het negende en jongste kind van Elisabeth Meynard, een lector van Franse geboorte en Robert Maxwell, een Britse mediamagnaat van Tsjechische geboorte. Haar vader was van Joodse afkomst en haar moeder stamde af van de Hugenoten. Maxwell werd geboren enkele dagen nadat haar oudere broer op zijn vijftiende door een auto-ongeluk in een coma raakte tot zijn overlijden in 1967. Gedurende haar jeugd woonde Ghislaine thuis in het gezin in Headington Hill Hall, een herenhuis met 53 kamers in een buitenwijk van Oxford, waar ook de kantoren van Robert Maxwell's Pergamon Press waren gevestigd. Ghislaine Maxwell doorliep Headington School, Marlborough College en Oxford University's Balliol College.

Ze had een ongewoon intense relatie met haar vader en werd aangezien voor haar vaders favoriete kind. The Times meldde dat Robert Maxwell Ghislaine niet toestond bevriende jongens mee naar huis te nemen of zich met hen in het openbaar te vertonen. Dit verbod ging in toen zij ging studeren aan het Balliol College in Oxford.[1].

Carrière

Maxwell was een prominent lid van de Londense high society in de jaren tachtig. Ze richtte de succesvolle club van vrouwen, naar het origineel Kit Kat Club genaamd, op. Ook was ze de directeur van de Oxford United Football Club tijdens de periode dat de club haar vaders eigendom was. Volgens Tom Bower van The Times nodigde haar vader Ghislaine in 1986 uit om zijn nieuw jacht op een scheepswerf in Nederland te bezoeken om de doop van het schip tot de Lady Ghislaine ter ere van haar te vieren. De Schotse redacteur beweerde dat Robert Maxwell ook "een maatschappij op maat in New York voor haar beschikbaar had". Het bedrijf dat zich concentreerde op relatiegeschenken bleek echter niet winstgevend.

The Times meldde dat Ghislaine op 5 november 1990 naar New York vloog om een envelop ten behoeve van Robert Maxwell af te leveren die, zonder dat zij dat wist, deel uitmaakte van een door haar vader uitgedokterd plan om 200 miljoen dollar van aandeelhouders van Berlitz Corporation te stelen.[2]

Nadat haar vader in januari 1991 de New York Daily News kocht, werd Maxwell uitgezonden naar New York City om "als vooruitgeschoven post te fungeren voor zijn "verovering van de New York'se society". In mei 1991 vlogen Maxwell en haar vader samen voor zaken per Concorde naar New York.

In november 1991 werd Robert Maxwell’s lichaam drijvend in zee gevonden nabij de Canarische eilanden en zijn luxe jacht, de The Lady Ghislaine.[3] Meteen na zijn dood vloog Ghislaine naar Tenerife, waar het jacht was gestationeerd, om zorg te dragen voor zijn zakelijke administratie. Hoewel er een overlijdensverklaring van verdrinking ten gevolge van een ongeluk werd opgemaakt, is Maxwell sindsdien blijven beweren dat ze gelooft dat haar vader is vermoord. In 1997 gaf ze hierover als commentaar: "Hij pleegde geen suïcides. Dat zou helemaal niet bij zijn karakter hebben gepast. Ik denk dat hij is vermoord".

Na zijn dood werd vastgesteld dat Robert Maxwell frauduleus het pensioenvermogen van zijn Mirror Group Newspapers had gebruikt om de prijs per aandeel te versterken, hetgeen zijn nagedachtenis schaadde. Naar verluidt werd er 440 miljoen dollar aan pensioenfondsen gemist, hetgeen de Erven Maxwell en de Britse regering de plicht oplegde de getroffen 32.000 rechthebbenden terug te betalen. [4]

Ghislaine Maxwell verhuisde in 1981 naar de Verenigde Staten, direct na het overlijden van haar vader. Ze werd gefotografeerd toen ze ten tijde van het pensioen-schandaal aan boord ging van het luxueuze Concorde-vliegtuig om de Atlantische Oceaan over te steken, hetgeen hevige verontwaardiging wekte. In 1992 verhuisde ze naar een appartement van een Iraanse vriend, dat uitkeek over Central Park (Manhattan). In die tijd werkte ze op een vastgoedkantoor aan Madison Avenue. Naar verluidt verkeerde ze in kringen waartoe ook Ivana Trump en Adnan Khashoggi's zoon behoorden. Ze verwierf spoedig een toenemend prominente positie als socialite in New York City.

Betrekking tot Jeffrey Epstein

Maxwell ontmoette de Amerikaanse bankier Jeffrey Epstein voor het eerst in de vroege jaren negentig tijdens een party in New York party na "een moeilijke breuk met graaf Gianfranco Cicogna van de Ciga hotelketen".[5] Maxwell had in die tijd verscheidene jaren een romantische relatie met Jeffrey Epstein en bleef vervolgens gedurende decennia met hem verbonden. De aard van hun relatie blijft onduidelijk. In een getuigenis in 2009 verklaarden diverse huishoudelijke medewerkers van Epstein dat Maxwell zowel in Epstein's publieke als privéleven een centrale rol speelde als zijn "vriendin nummer één”, die sinds omstreeks 1992 mede het inhuren, controleren en ontslaan van het huishoudelijk personeel inhield. Ze werd door Epsteins staf ook wel de "Lady of the House" genoemd of diens "Kwaaiege Kenau". Vanity Fair‘s redacteur Vicky Ward meldde in 2003 dat Epstein aan Maxwell refereerde als “mijn beste vriendin”. Ward merkte ook op dat Maxwell "veel in zijn leven scheen te organiseren".

Maxwell heeft veel publiciteit gewekt door haar vriendschap met prins Andrew van York, de tweede zoon van koningin Elizabeth II, die vaak sociale activiteiten in New York met haar ondernam. Maxwell introduceerde Epstein bij prins Andrew, waarna de drie vaak gezamenlijk in sociale evenementen optraden. In 2000 namen Maxwell en Epstein deel aan een party, gegeven door prins Andrew in een koninklijk slot in Norfolk (graafschap) ter gelegenheid van Maxwell's 39ste verjaardag.

Maxwell onderhoudt ook contacten met Bill Clinton, Donald Trump, en prominent jurist Alan Dershowitz.

Bestand:Clinton Trump 2000 08.jpg
Donald Trump en Bill Clinton – beiden hoorden tot Epsteins kennissenkring

.

In 1995 herdoopte Epstein een van zijn bedrijven in de Ghislaine Corporation; het bedrijf in Palm Beach werd later (in 1998) ontbonden.

In 2008 werd Epstein veroordeeld voor het verleiden van een minderjarige vrouw tot prostitutie en zat hij 13 van de 18 maanden gevangenisstraf uit. Volgend op Epstein's vrijlating werden Maxwell en Epstein publiekelijk niet meer samen gezien, ondanks dat zij zich prominent in maatschappelijke evenementen bleef presenteren. Tegen eind 2015 bleek Maxwell zich grotendeels te hebben teruggetrokken uit haar sociale activiteiten.[6]

Civiele rechtszaken

Virginia Roberts Giuffre versus Epstein en Maxwell

Details van een civiele rechtszaak, gepubliceerd in januari 2015, bevatten de getuigenis van een vrouw, geïdentificeerd als "Jane Doe 3", die Ghislaine Maxwell ervan beschuldigde haar in 1999, terwijl ze nog minderjarig was, te hebben geronseld om seks te hebben met Epstein. In een artikel in de Miami Herald door Julie K. Brown in 2018 werd onthuld dat "Jane Doe 3" Virginia Roberts Giuffre was, die in 1999 bekend was als Virginia Roberts. Roberts Giuffre ontmoette Maxwell in Donald Trump's Mar-a-Lago Club in Palm Beach (Florida), waar Giuffre in die tijd werkzaam was. Zij beweerde dat Maxwell haar had geïntroduceerd bij Epstein, waarna zij "door hen beiden was getraind om hem te plezieren, inclusief lessen in Epstein's voorkeuren tijdens orale seks".[7]

Maxwell heeft herhaaldelijk elke betrokkenheid bij Epstein's zedenmisdrijven ontkend. In een verklaring in 2015 weersprak zij beschuldigingen dat zij had opgetreden als een souteneur voor Epstein en ontkende zij "dat ze prins Andrew's handelingen van seksueel misbruik had gefaciliteerd". Maxwell's woordvoerder zij dat "de tegen Ghislaine geuite beschuldigingen onwaar zijn" en dat zij "uitdrukkelijk beschuldigingen van onverkwikkelijke aard ontkent, die in de Britse pers en daarbuiten zijn verschenen en zich alle rechten voorbehoud om bij herhaling de lasterlijke claims te ontzenuwen ".

Roberts Giuffre klaagde Maxwell in 2015 aan bij het Federale Hof in het zuidelijke district van New York. Zij beweerde dat Maxwell en Epstein haar en andere minderjarige meisjes hadden geronseld voor seksparty's, die Epstein gaf in zijn villa's in New York, New Mexico, Palm Beach, en de Amerikaanse Maagdeneilanden. Maxwell maakte haar uit voor leugenaar. Roberts Giuffre klaagde Maxwell vervolgens aan wegens smaad. Terwijl er geen details van de schikking werden gepubliceerd, werd de rechtszaak geschikt in het voordeel van Giuffre, inhoudend dat Maxwell haar "miljoenen" moest betalen.

The New York Times meldde dat Maxwell sinds 2016 niet meer tijdens evenementen werd gefotografeerd. In april 2016 werd het herenhuis in New York waarin ze woonde verkocht voor 15 miljoen dollars. Tegen 2017 claimden haar advocaten voor een rechter dat zij haar adres niet kenden, en voorts dat zij in Londen verbleef maar daar geen permanente woning had. Naar verluidt zou ze tegenwoordig een afgelegen woning in New England (Verenigde Staten) wonen.[8]

Sarah Ransome versus Epstein en Maxwell (2017)

In 2017 deed Sarah Ransome een aanklacht tegen Epstein en Maxwell, waarin zij Maxwell ervan beschuldigde dat zij haar inhuurde om massages met seksuele handelingen te geven aan Epstein, en haar later dreigde haar fysiek iets aan te doen, dan wel haar carrière-vooruitzichten te vernietigen als zij niet tegemoet zou komen aan hun seksuele verlangens in zijn villa's in New York en op zijn privé Caribisch eiland, Little Saint James, dat valt onder het district Saint Thomas (Amerikaanse Maagdeneilanden), en ligt bij het gelijknamige eiland. De aanklacht werd in 2018 geschikt onder niet kenbaar gemaakte voorwaarden.[9]

Maria Farmer versus Epstein en Maxwell (2019)

Op 16 april 2019 zocht een nieuwe aanklager, Maria Farmer, de publiciteit en zij diende een beëdigde verklaring in bij het federale gerechtshof in New York, houdende de aanklacht dat zij en haar 15 jaar oude zuster in 1996 seksueel waren misbruikt door Epstein en Maxwell in aparte locaties. Volgens de beëdigde verklaring had Farmer Maxwell en Epstein in 1995 ontmoet op een receptie van een New Yorkse galerie. Een jaar daarna, in de zomer van 1996, huurden zij haar in om te werken aan een kunstproject in de villa van de gefortuneerde zakenman Leslie Wexner in Ohio, waar zij vervolgens seksueel werd misbruikt. Farmer deed aangifte van het incident op het politiebureau van New York en bij de FBI. Farmers beëdigde verklaring vermeldde bovendien dat Epstein tijdens dezelfde zomer haar toen 15-jarige zuster meenam op een vlucht naar zijn eigendom in New Mexico, waar hij en Maxwell haar molesteerden op een massagetafel.[10]

Geschil over vrijgeven van gerechtsdocumenten

Op 2 juli 2019 gelastte het Hof van Beroep voor het Tweede District de verzegeling van documenten over een eerdere civiele aanklacht van Roberts Virginia Giuffre tegen Maxwell te verbreken. Jeffrey Epstein werd op 6 juli 2019 gearresteerd op vlieghaven Teterboro Airport in New Jersey en in staat van beschuldiging gesteld wegens mensenhandel en ronselen van minderjarige prostituees.

Maxwell eiste een nieuwe behandeling in een federaal Hof van Beroep op 17 juli 2019, in een poging om documenten gesloten te houden die deel uitmaakten van de aanklacht door Virginia Giuffre.

On 9 augustus 2019 werd de eerste stapel documenten over de eerdere aanklacht van Giuffre wegens smaad tegen Maxwell vrijgegeven. Epstein werd op 10 augustus 2019 dood aangetroffen in zijn gevangeniscel in Manhattan, nadat hij zich, naar verluidt, zou hebben verhangen.

Privé

Newsweek beweerde in 2015 in een artikel dat Ghislaine Maxwell "haar vaders bombastische charisma heeft". Aansluitend op haar persoonlijke en professionele verbond met Jeffrey Epstein, had zij jarenlang een romantische relatie met Ted Waitt, oprichter van Gateway computers, tot die eindigde begin 2011.

In 2000 verhuisde Maxwell naar een groot herenhuis in East 65th Street, dicht bij haar vriend Epstein's New York'se residentie. Haar herenhuis werd aangekocht voor 4,95 miljoen dollars door een anonieme N.V., met een adres dat overeenkomt met het kantoor van J. Epstein & Co. De koper werd vertegenwoordigd door Darren Indyke, Epstein's jarenlange advocaat.

Filantropie

In 2012 stichtte Maxwell het The TerraMar Project, een non-profit organisatie die de bescherming van oceaanwateren wil bevorderen. Zij gaf in een lezing in 2014 over TerraMar op de University of Texas in Dallas en in een TED-talk in Charlottesville. Maxwell vergezelde bestuurslid Stuart Beck naar twee bijeenkomsten van de Verenigde Naties om het project te bespreken. Op 12 juli 2019 kondigde het project plotseling haar opheffing aan, minder dan een week na het bekend worden van het vervolgen door het Openbaar Ministerie van Justitie van New York van haar ex-vriend en vertrouweling Jeffrey Epstein voor het ronselen van jonge meisjes voor seks.

Een gelieerde onderneming in het Verenigd Koninkrijk, Terrarmar (UK), blijft voortbestaan met Maxwell als directeur.[11]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties