Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gewoonte

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 12 nov 2014 om 07:28
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een gewoonte is een herhaaldelijk voorkomende handeling of gebruik. Een gewoontehandeling kan onbewust en bewust verlopen, en is veelal ook onderdeel van het gedrag. Gewoonten komen zowel voor bij mensen als dieren. Bij mensen spreekt men dan ook wel van gewoontedieren.

Er zijn positieve en negatieve gewoonten, ’goede’ en ’slechte’ gewoonten. Voorbeelden van goede gewoonten zijn: de voeten vegen voor men binnengaat, de handen wassen voor het eten. Slechte gewoonten kunnen allerhand zijn, zoals het laten rondslingeren van kousen.

Het aankweken van goede gewoonten kan het leven vereenvoudigen, bijvoorbeeld: wanneer men de sleutels of de identiteitskaart op een vaste plaats legt, hoeft men niet lang na te denken en te zoeken waar deze liggen. Terwijl het wat volharding kan kosten om bewust goede gewoonten op te bouwen, kan het ook moeilijk zijn om slechte gewoonten, die ’vanzelf’ lijken te zijn gekomen, af te leren.

Sleur

In het dagelijkse leven, bijvoorbeeld het huwelijksleven kunnen gewoonten een overheersend karakter krijgen, wanneer men er niet meer over nadenkt en ze zonder afwisseling gebeuren. Men spreekt dan van een sleur.