Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gevolg

Uit Wikisage
Versie door SjorsXY (overleg | bijdragen) op 19 nov 2010 om 08:13
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een gevolg oftewel een effect oftewel een uitwerking is een gebeurtenis of omstandigheid die optreedt als resultaat van bepaalde feiten en/of gebeurtenissen.

De menselijke drang tot verklaring verklaart waarom we geneigd zijn alle gebeurtenissen of fenomenen als een gevolg te beschouwen van andere gebeurtenissen of fenomenen die samen de oorzaak vormen. Tussen oorzaak en gevolg bestaat een causale relatie. Echter verwerkt (perceptie) het menselijke brein niet altijd alles op de juiste manier, wat de suggestie kan wekken dat er een bepaalde blijk of teken is van een bepaald gevolg.

Indien daarbij uitgegaan wordt van wetmatigheden van het type als [situatie X] zich voordoet dan zal [situatie Y] het gevolg zijn dan hebben we te maken met een deterministische kijk op het heelal waarin geen ruimte is voor toeval.

Vrijwel alle mensen komen middels beredeneringen tot bepaalde begrippen, die dan tot een gevolgtrekking leiden, echter beschikt men niet altijd over de juiste beredeneringen, wat de (afzonderlijke) begrippen ook verkeerd laat zijn, althans onvolledig. Doordat mensen zich hebben aangeleerd te denken door middel van woordelijke beredeneringen, verkrijgen de afzonderlijke begrippen geen samenhang, wat onzekerheid binnen het denken behoudt. Een gevolgtrekking binnen een begrijpend denken (niet-beredenerend) geschiedt automatisch (intuïtie vanuit het onderbewustzijn en onder meer een onbewuste alertheid).