Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Georges Ohsawa

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 20 sep 2020 om 17:09 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{wiu2}} '''Georges Ohsawa''', (eigenlijk '''Sakurazawa Yukikazu'''; 桜沢 如一, alternatief ook gelezen als '''Sakurazawa Nyo'ichi''' of '''Sakurazawa Nyo'iti''...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk in uitvoering
Iemand is nog met dit artikel bezig. Kom later terug om het resultaat te bekijken.

Georges Ohsawa, (eigenlijk Sakurazawa Yukikazu; 桜沢 如一, alternatief ook gelezen als Sakurazawa Nyo'ichi of Sakurazawa Nyo'iti), (Tokyo, 18 oktober 189323 april 1966) was de bekendste vertegenwoordiger van de macrobiotische voedingsleer.

Ohsawa werd geboren in een arme familie, waarvan de vader afstamde van de samoerai, in Shingu City, prefectuur Wakayama. Tijdens de Meiji-restautatie werden de speciale voorrechten die de samoerai klasse voorheen had, geschrapt. Hij had geen geld voor een hogere educatie, maar bleef op eigen houtje veel lezen en zich bijscholen.

Toen Ohsawa nog een kind was, overleed zijn moeder aan tuberculose. Haar eerste twee kinderen (twee dochters) waren al jong gestorven. Zij had geprobeerd om een westerse voedingswijze op het menu van het gezin te zetten, in de hoop dat dit zou bijdragen tot een betere gezondheid. In 1911 overleed ook George’s jongere broer met 16 jaar aan tuberculose. Kort daarop werd ook George gediagnosticeerd op t.b.c. en men gaf hem maar een k:eine kans op overleven. In een bibliotheek vond hij de boeken van Ishizuka, die twee jaar voordien overleden was.

Rond 1913 sloot hij zich aan bij de Shokuiku-beweging. Hij studeerde met Manabu Nishibata, een leerling van Sagen Ishizuka, in Tokyo.

De introductie van geraffineerde suiker in de Japanse voeding, werd gevolgd door de opkomst van de westerse ziekten. Ohsawa leed aan tuberculose. Hij beschreef in zijn boeken hoe hij de tubercolose overwon door het oude Chinese concept van yin en yang en de leer van Sagen Ishizuka toe te passen.

Later reisde hij door Europa en begon zijn gezondevoedingstheorie te verspreiden in Parijs. Het was in die periode dat hij zijn pseudoniem ’Ohsawa’ aannam, naar verluidt afgeleid van het Franse „Oh, ça va”, wat inhoudt „Het gaat goed met me” of „okee” als antwoord op de vraag „Hoe gaat het met je?”). Na enkele jaren keerde hij terug naar Japan om daar een stichting op te richten en rekruten te verzamelen voor zijn filosofie. In 1931 publiceerde hij The Unique Principle, waarin hij de yin en yang-orde van het universum uitlegt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog formuleerde hij pacifistische idealen en verhuisde hij zijn instelling naar een afgelegen gebied in de bergen van de Yamanashi-prefectuur. Na 1945 concentreerde Ohsawa zich op het verspreiden van zijn leer, die hij macrobiotica of ’uniek principe’ noemde, in Europa en de Verenigde Staten, en vond daar al gauw veel aanhangers.