Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gentse Poort (Hulst)

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 9 apr 2019 om 23:14 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Gentse_Poort_(Hulst)&oldid=53580225 9 apr 2019 Gemeente Hulst)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Gentste Poort, vroeger de Hospitaalpoort, is een bakstenen toegangspoort tot de vesting van de Zeeuws-Vlaamse vestingstad Hulst.

Geschiedenis

Sinds de aanleg van de nieuwe vestingwerken - begin zeventiende eeuw - staat aan de zuidkant van Hulst een poort. De huidige poort werd gebouwd in het jaar 1780 en werd vroeger de Hospitaalpoort genoemd, dit was een verwijzing naar het ‘hospitaal’ (gasthuis) dat in de achterliggende Gentsestraat stond. Nu kennen we de poort als ‘Gentse Poort’. De poort heeft de kenmerkende kromming om rechtstreekse beschietingen van de stad te voorkomen. In 1902 is naast de poort in de vestingwal een toegang gegraven voor de stoomtram Hulst-Walsoorden. De vestinggracht is enkel hier gedempt waardoor dit de enige doorsnede is in de stadswallen. Voor de rest zijn de stadswallen geheel intact. Op de poort staat aan de bovenzijde drie natuurstenen trofeeën. De middelste draagt het generaliteitswapen, het teken van de Verenigde Nederlanden.

rel=nofollow