Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gents Universitair Symfonisch Orkest

Uit Wikisage
Versie door Gentenaar (overleg | bijdragen) op 17 jun 2018 om 23:49 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Gents_Universitair_Symfonisch_Orkest&oldid=50481473)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Gents Universitair Symfonisch Orkest is een symfonisch studentenorkest uit Gent, verbonden aan de Universiteit Gent. Het werd opgericht in 1989 en stond achtereenvolgens onder artistieke leiding van Robert Casteels, Filip Rathé en Bart Meynckens (bij die laatste onder de noemer Tempi Misti). Het GUSO beleefde in 2006 zijn doorstart uit Tempi Misti. Sindsdien staat het GUSO onder de muzikale leiding van dirigent Steven Decraene. Het GUSO telt een 70-tal leden en repeteert elke woensdag in studentenhuis De Therminal in Gent. Het orkest speelt twee concertreeksen per jaar en gaat elk semester op stage. De leden van het studentenorkest zijn allemaal student aan een van de instellingen van de Associatie Universiteit Gent.

Geschiedenis

2016-2017

In het najaar van 2016 scheerde het GUSO hoge toppen met de vijfde symfonie van Mahler, gebracht in de Christus-Koningkerk en Muziekcentrum De Bijloke.

2015-2016

Het traditioneel romantische programma van het najaar werd opgevoerd in Muziekcentrum de Bijloke en deSingel.

De tiende verjaardag van het orkest wordt feestelijk verzorgd door de gerenommeerde solist Jef Neve en een zuiders, opzwepend programma. Op 3 en 4 mei stond het GUSO op de planken van het Capitole en Dok Noord en speelde het:

2014-2015

Hoogdagen van de Romantiek was het muzikale thema voor de winterconcerten van 2014. Het GUSO verzorgde concerten in CC Nova Wetteren, de Parnassus en voor het eerst in haar geschiedenis ook in de Vlaamse Opera in Gent met het volgende programma:

In het voorjaar trok het GUSO naar Boedapest voor de wereldpremière van het speciaal voor hen gecomponeerde 'Triple Fall Concerto' door Simon Thierrée met uitvoering van het Tcha Limberger Trio. Daarnaast werd ook in België een dubbelconcert georganiseerd in de Bijloke en de Capitole. Het GUSO bracht:

2013-2014

In het najaar van 2013 stond het GUSO drie keer voor een uitverkochte Parnassus met:

De lenteconcertreeks van het GUSO was een unieke samenwerking met drie Gentse koren: het Gents Universitair Koor, het koor van de Hogeschool Gent en Endless voices (Arteveldehogeschool). Zij brachten:

  • A Child of our Time van Michael Tippett met als solisten Martine Reyners (sopraan), Els Mondelaers (alt),Teun Michiels (tenor) en Marc Meersman (bas)
  • El Sombrero de Tres Picos van Manuel de Falla

2012-2013

Voor de winterconcerten concerteerde het GUSO samen met Gayané Grigoryan (viool), Sarah Dupriez (cello) en Aveline Gram (piano):

Het programma van de lenteconcerten (19 en 25 april in Muziekcentrum De Bijloke)

2011-2012

In het eerste semester kon het GUSO twee grote namen strikken om mee samen te werken: violisten Lorenzo Gatto en Jolente De Maeyer, respectievelijk tweede plaats en halvefinalist Koningin Elisabethwedstrijd 2009.

Het programma van de winterconcerten, gebracht in Kursaal Oostende en Muziekcentrium De Bijloke:

In het tweede semester werkte het GUSO aan een groots opgezet project rond de muziek van Jacques Brel. Michel Bisceglia maakte speciaal voor het orkest arrangementen van zo'n 15 Brelliedjes waarmee het GUSO door Vlaanderen toerde onder de naam Hommage à Brel Symphonique. Samen met zanger Filip Jordens en het Ensemble Martenot trad het GUSO op in Genk (C-mine), Leuven (Stadsschouwburg), Antwerpen (De Roma), Gent (Muziekcentrum De Bijloke) en Brugge (Stadsschouwburg).

Het programma van de lenteconcerten:

2010-2011

Het programma van de winterconcerten:

In het tweede semester leidde de buitenlandse stage de leden naar Amsterdam, waar ze de première brachten van In Progress.

Het programma van de lenteconcerten:

  • Cuban Overture van George Gershwin
  • Duke Ellington Symphonic in een arrangement van Luther Henderson
  • In Progress van Michiel De Malsche

2009-2010

Het programma van de winterconcerten die plaats hadden op 3 en 4 december in Muziekcentrum De Bijloke:

Op 5 en 7 mei speelde het GUSO haar lenteconcerten in Muziekcentrum De Bijloke Gent:

2008-2009

Op 4 en 5 december werd geconcerteerd in Muziekcentrum De Bijloke.

Het programma van de winterconcerten:

In april was het GUSO te gast in het Spaanse Valladolid, waar het ook concerteerde. Op 7 en 8 mei speelde het orkest dan haar concerten in Muziekcentrum De Bijloke. Solist Marco Antonio Mazzini was de enige Belg die werd opgenomen in het Youtube Symphony Orchestra.

Het programma van de lenteconcerten:

  • Fanfare for the Common Man van Aaron Copland
  • Tragische Ouverture van Johannes Brahms
  • Concerto voor basklarinet en orkest "Concerto Silvestre" van Rafael Leonardo Junchaya
  • Danzon Nº2 van Artúro Marquez
  • En Saga van Jean Sibelius

2007-2008

Op 12 december speelde het GUSO in ICC Ghent, op 13 december vond het concert plaats in de Sint Pauluskerk.

Het programma van de winterconcerten:

In het tweede semester kon het GUSO een kleine week verblijven aan het Robinsoncollege van de Universiteit van Cambridge, waar het ook concerteerde. Op eigen bodem speelde het orkest op 23 en 24 april in de Parnassuskerk haar lenteconcerten:

2006-2007

In het eerste werkjaar telde het GUSO ongeveer dertig leden. Op 20 december werd er gespeeld in het Sint Lievenscollege in Gent, op 21 december vond het concert plaats in de Parnassuskerk in Gent.

Het programma van de winterconcerten:

Ook het tweede semester werd een grote naam gestrikt als solist: Mikhail Bezverkhny, winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool in 1976. De concerten hadden plaats op 25 (in de Begijnhofkerk Ter Hoye) en 26 april plaats (in de Parnassuskerk).

Het programma van de lenteconcerten:

Externe link