Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gendergap-project

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het gendergap-project is een samenwerking van gebruikers op Wikipedia die de kloof tussen het aantal lemma's over mannen en vrouwen wil dichten. "De gendergap op Wikipedia betreft oververtegenwoordiging van onderwerpen die mannen interesseren, ondervertegenwoordiging van 'vrouwelijke' thema's en interessegebieden", schrijft het project zelf.

Zij organiseren elk jaar een "#100WikiWomen Challenge", waarbij over een periode van 100 dagen elke dag een artikel over een vrouw wordt gepubliceerd.

Elke maand organiseren zij een gendergapmeeting in het kantoor van Wikimedia Nederland in Utrecht. Ook houden zij bijeenkomsten op verplaatsing in Amsterdam of Hengelo.

Controverse

Op 5 november 2017 ontstond er een discussie in de Kroeg van Wikipedia over een lezing van het gendergapproject. Een Wikipedia-gebruiker werd in een presentatie in verband gebracht met de #metoo-affaire.[1][2]

"Dat Ellywa een podium kreeg bij Wikimedia Nederland om Theobald Tiger te besmeuren en belachelijk te maken, zonder enig inzicht te verschaffen aan wat er voorafging aan de opmerking van TT, is niet minder dan een grof schandaal., zei Wikipedia-schrijver RJB over de bewuste presentatie.[3]

Theobald Tiger, om wie de discussie ging vond het niet kunnen dat hij naar eigen zeggen als "misdadiger werd afgeschilderd": Laat Ellywa zich daar maar eens op bezinnen, in plaats van op die godvergeten 'gender gap'.[4]

Wikimedia Nederland steunde Ellywa in haar pleidooi voor beschaafde omgangsvormen en solidariteit maar benadrukte dat ze te weinig oog had voor de gevoeligheid die er rond het thema seksuele intimidatie ligt: "Ellywa verwijst naar #metoo als een model waarin verschillende fasen van bewustwording en solidariteit doorlopen worden. Een soortgelijk proces hoopt ze op Wikipedia te zien.[5]

Externe link

Bronnen