Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gendün Chöpel

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 21 jan 2016 om 06:34 (+)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gendün Chöpel (དགེ་འདུན་ཆོས་འཕེལ, Wylie: dge 'dun chos 'phel) (19031951) was een Tibetaans filosoof, kunstenaar en geschiedkundige. Hij zette zich in voor de modernisering van Tibet.

Leven

Gendün Chöpel werd geboren in Amdo in 1903. Hij kreeg zijn monnikenopleiding te Labrang Tashikyil, voor hij zich in 1927 in het Gomang-college bij het Drepungklooster. Hij gaf de schoolstudies op in 1934 en ging Rahul Sankrityayan op een speurtocht naar zeldzame manuscripten in de kloosterbibliotheken van het zuidelijk Tibet, inclusief de bibliotheek can de grote tempel van Sakya.

De volgende twaalf jaar reisde hij uitgebreid doorheen het Indiase subcontinent, leerde Pali en Engels, en werkte samen met George Roerich aan de vertaling van de Blauwe Annalen van Gö Lotsawa. In India schreef hij ceke boeken, waaronder een reisgids voor de belangrijkste bedevaartsoorden in India, een verhandeling over erotiek ('dod pa'i bstan bcos), een geschiedenis van Sri Lanka, werken over de oorsorong van het Tibetaanse schrift, en een niet afgesloten werk ocer de vruege geschiedenis van Tibet, net de naam De witte Annalen.

Werken

  • Dhammapada, vertaling vanuit het Pali naar het Tibetaans.

Verfilming

Zijn leven werd in 2005 verfilmd.

 
rel=nofollow