Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gemeente (bestuur)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

Een gemeente is een groep van woonkernen (dorpen, steden) met het bijbehorende gebied die samen worden bestuurd door een politiek apparaat. De gemeente is de onderste laag uit het politieke bestuursstructuur, met daarboven in Nederland respectievelijk de provincie en de rijksoverheid, en in België respectievelijk de provincie, het gewest en de federale staat. Een Belgisch arrondissement is nooit een bestuurslaag geweest; het is een administratieve indeling. Sommige gemeenten in Nederland kennen deelgemeenten of stadsdelen, waarin de gemeente is opgedeeld. Dit komt voor in Amsterdam en Rotterdam. In België zijn alle gemeenten opgedeeld in deelgemeenten. Soms komt het voor dat een gemeente slechts uit één deelgemeente samengesteld is. In zo een geval zijn er tijdens de fusieoperaties van de jaren '60/'70 geen gemeenten aangehecht. Deelgemeenten vormen in België geen bestuurslaag. Gemeenten met meer dan 100.000 inwoners mogen hun deelgemeenten echter districten noemen en deze zijn wel van een eigen bestuur voorzien. Momenteel maakt enkel de stad Antwerpen van dit recht gebruik.

Gemeenteartikelen per land

Zie ook