Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gemak: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Gemak is een term die wordt gebruikt wanneer iemand het níet moeilijk vindt iets te doen of te zeggen. Diegene doet het dan ''met gemak'', en vindt het zelf dan ''gemakkelijk''.)
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
'''Gemak''' is een term die wordt gebruikt wanneer iemand het níet moeilijk vindt iets te doen of te zeggen. Diegene doet het dan ''met gemak'', en vindt het zelf dan ''gemakkelijk''.
'''Gemakkelijkheid''' oftewel '''gemakkelijk zijn''' oftewel '''gemak''' is een term die wordt gebruikt bij ''uit te voeren werkzaamheden'' of bij zaken waar over moet worden '''[[nadenken|nagedacht]]''', wat respectievelijk ''gemakkelijk'' is, en dus geen moeite of [[tegenstribbelingen]] kost.


Met ''gemak'' kan bijvoorbeeld een [[gewichtheffen|gewichtheffer]] een ander persoon optillen, of kan een [[hardlopen|hardloper]] een [[fietser]] bijhouden. Met ''gemak'' kan ook bijvoorbeeld een [[debat]]er een [[discussie]] winnen van een ongeschoold iemand. Een [[volwassen]]e kan met ''gemak'' méér [[bier]] drinken dan een [[puber]]. Er zijn vele voorbeelden te bedenken, waarbij in vrijwel alle gevallen gesproken kan worden van een bepaalde [[vaardigheid]] die aanwezig is, wat het ''gemak'' mogelijk maakt.
In het [[voortgezet onderwijs]] zijn er ''[[leerniveau]]'s'' (A, B, C), waarbij het A-niveau het ''gemakkelijkst'' is, en het C-niveau uiteraard het [[moeilijkheid|moeilijkste]] (tegenovergestelde). In het [[basisonderwijs]] zijn er wel [[kind]]eren die ''leesproblemen'' hebben, zoals bij [[dislexie]] en [[beelddenken]], waarbij wel aangepast les wordt gegeven en het lezen enigszins ''gemakkelijker'' gaat. Zo is het ook bij ge[[handicap]]ten, die dankzij ''[[aanpassing|aanpassingen]]'' en ''[[hulpmiddel]]len'' zoals een [[rolstoel]], ''gemakkelijker'' door het [[leven]] kunnen, althans ''beter'' dan wanneer die middelen er níet
 
waren.
Veelgebruikte [[uitdrukking]]en zijn : "gemak dient de mens" en "lekker makkelijk".


===Zie ook===
===Zie ook===
* [[eenvoud]]igheid
* [[routine]]
* [[moeilijkheid]]
* [[eenvoudigheid]]
* [[meegaandheid]]
* [[gunstiggezindheid]]
* [[meewerking]]
* [[menselijke inspanning]]


[[Categorie:Psychologie]]
[[Categorie:Onderwijs]]
[[Categorie:Menselijke inspanning]]
[[Categorie:Arbeid]]

Huidige versie van 25 jun 2009 om 10:15

Gemakkelijkheid oftewel gemakkelijk zijn oftewel gemak is een term die wordt gebruikt bij uit te voeren werkzaamheden of bij zaken waar over moet worden nagedacht, wat respectievelijk gemakkelijk is, en dus geen moeite of tegenstribbelingen kost.

In het voortgezet onderwijs zijn er leerniveau's (A, B, C), waarbij het A-niveau het gemakkelijkst is, en het C-niveau uiteraard het moeilijkste (tegenovergestelde). In het basisonderwijs zijn er wel kinderen die leesproblemen hebben, zoals bij dislexie en beelddenken, waarbij wel aangepast les wordt gegeven en het lezen enigszins gemakkelijker gaat. Zo is het ook bij gehandicapten, die dankzij aanpassingen en hulpmiddellen zoals een rolstoel, gemakkelijker door het leven kunnen, althans beter dan wanneer die middelen er níet waren.

Zie ook