Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Geert Noels

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 31 mei 2020 om 09:17 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Geert_Noels&oldid=55612007 5 feb 2020 Lientje111 8 feb 2012)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Geert Noels (Antwerpen, 5 september 1967) is een Belgische ondernemer, auteur en macro-econoom.

Opleiding en werk

Noels is licentiaat in de Toegepaste Economische Wetenschappen. Hij studeerde aan de Handelshogeschool in Antwerpen (destijds verbonden aan UFSIA, tegenwoordig Lessius/KUL) en behaalde in 1990 tevens een MBA aan de KU Leuven.[1]

Na een carrière bij Coopers & Lybrand, de studiedienst van het Vlaams Economisch Verbond (het huidige Voka) en zakenbank Petercam, startte hij in 2009 zijn eigen bedrijf, Econopolis, dat als reactie op de financiële crisis in 2008 aan duurzaam, onafhankelijk en transparant vermogensbeheer doet.

In 2009 werd Noels lid van het Lamfalussy comité dat aanbevelingen deed om de financiële sector na de crisis te hervormen. Geert Noels treedt bovendien geregeld op als gastprofessor aan de KU Leuven, Universiteit Antwerpen en de Solvay Business School. Ook is hij bestuurder bij de Koninklijke Schenking, de autonome openbare instelling die de roerende en onroerende goederen van het Belgisch koningshuis beheert. Noels werd er aangetrokken om de negatieve resultaten mee te helpen ombuigen.

Bij het brede publiek is Geert Noels vooral bekend door zijn columns in verschillende kranten en zijn bijdrages in publicaties als Trends Tendances, De Standaard, De Tijd (met de maandelijkse column Noelsspeak), Le Soir, La Libre, L'Echo, Wall Street Journal, Financieel Dagblad... en heeft hij een eigen blog econoshock.be.

Ook is Noels in de Nederlandstalige en Franstalige media van België regelmatig te horen in zijn hoedanigheid van macro-econoom.[2] Zijn Twitteraccount heeft meer dan 100,000 volgers, en hij wordt als opiniemaker door de radio- en TV-stations in Vlaanderen en Wallonië graag uitgenodigd over economie, financiën en maatschappelijke uitdagingen zoals klimaat of onderwijs. Noels is een van de meest geciteerde experts. Begin 2018 rekende de Vlaamse krant De Morgen Noels bij “de tien invloedrijkste intellectuelen in Vlaanderen”[3].

Publicaties

Hij schreef in 2008 de bestseller "Econoshock" die bekroond werd met de ABN-AMRO-publieksprijs voor het beste non-fictieboek. Ondertussen zijn er zowel in het Nederlands als het Frans al meer dan 100000 exemplaren van dit boek verkocht. Eind 2013 verscheen daarop een vervolg: "Econoshock 2.0". Onder dezelfde titel volgde ook een tv-documentaire op Canvas. In 2019 verscheen "Gigantisme", een boek dat ontspoorde groei in bedrijven, organisaties en structuren analyseert en de impact ervan op mens, maatschappij en klimaat.

Privé

Geert Noels is gehuwd en heeft twee kinderen. Hij is een verwoed sporter en nam bijvoorbeeld al drie maal deel aan de Cape Epic, een 8-daagse mountainbikewedstrijd van bijna 1000 kilometer in de Zuid-Afrikaanse Kaapprovincie, en won de Wines2Whales pinotage meerdaagse MTB wedstrijd samen met Benno Wauters (de zoon van Jan Wauters) in de Masterscategorie in 2019. Hij heeft het graag en veelvuldig over de positieve effecten van sporten op iemands persoonlijke en professionele leven. Noels haalde ook een Private Pilot License (PPL-A).[4]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties