Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gebruiker:Rwbest/Kladblok2: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 26: Regel 26:
Spin (kwantummechanica)
Spin (kwantummechanica)


'''Spin''' is het intrinsieke impulsmoment van deeltjes in de quantummechanica. Het is, zoals massa, een onveranderlijke innerlijke deeltjeseigenschap. Elektronen en neutrino's hebben een spin h/4π, voor fotonen is de spin h/2π, de gereduceerde Planck-constante.
'''Spin''' is het intrinsieke impulsmoment van deeltjes in de quantummechanica. Het is, zoals massa, een onveranderlijke innerlijke deeltjeseigenschap. Elektronen en neutrino's hebben een spin h/4π, voor fotonen is de spin h/2π, de gereduceerde Planck-constante. De fotonspin correspondeert met circulaire polarisatie van licht. De elektronspin heeft geen klassieke tegenhanger, zie [[Waterstofatoom]].

Versie van 14 mei 2023 18:21

Wolfgang Pauli beschreef in 1927 de spin met 2x2 matrices

σ = ( 0 1 )
1 0


(...)

(...)

0 1
1 0


Spin (kwantummechanica)

Spin is het intrinsieke impulsmoment van deeltjes in de quantummechanica. Het is, zoals massa, een onveranderlijke innerlijke deeltjeseigenschap. Elektronen en neutrino's hebben een spin h/4π, voor fotonen is de spin h/2π, de gereduceerde Planck-constante. De fotonspin correspondeert met circulaire polarisatie van licht. De elektronspin heeft geen klassieke tegenhanger, zie Waterstofatoom.