Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Gebruiker:Mendelo/Klad: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nederlandse spelling Tibetaans)
Regel 1: Regel 1:
<div style="position:absolute; left:-180px; top:-170px;">[[Afbeelding:Smile2.png|22px]]</div>
+
==Nederlands spelling van Tibetaanse begrippen==
<div style="position:absolute; left:-180px; bottom:0px;">[[Afbeelding:Smile2.png|22px]]</div>
 
<div style="position:absolute; right:0px; bottom:0px;">[[Afbeelding:Smile2.png|22px]]</div>
 
<div style="position:absolute; right:0px; bottom:-90px;">[[Afbeelding:Smile2.png|22px]]</div>
 
<div style="position:absolute; right:0px; bottom:-370px;">[[Afbeelding:1px.png|175px|link=http://nl.wikisage.org/wiki/Gebruiker:Lidewij/Digitale_Bibliotheken]]</div>
 
  
'''Michael Drosnin''' ([[New York City]], [[31 januari]] [[1946]]) is een Amerikaans onderzoeksjournalist en bestsellerauteur. Hij werkte onder andere voor de [[Washington Post]] en de [[The Wall Street Journal|Wall Street Journal]].
+
16.5 benamingen van stromingen en overtuigingen[http://woordenlijst.org/leidraad/16/5/][http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/385/hindoe_hoofdletter/]
  
==''The Bible Code''==
+
regel 16.M
Hij werd wereldwijd bekend met zijn boek ''The Bible Code''. Hij behandelt daarin een intervalcode die in de Hebreeuwse brontekst van de [[Bijbel]] verscholen zou zitten. De theorie hierover gaat terug op de Israëlische wiskundige [[Eliyahu Rips]] en de natuurkundige [[Doron Witztum]].  
 
  
Drosnin begon de Bible Code te onderzoeken in 1992 nadat hij Rips en diens medewerker, Alexander Rotenberg, in Israël had ontmoet. Hij was er aanvankelijk erg sceptisch over, maar nadat hij in 1994 een gecodeerde aanwijzing vond die inhield dat [[Yitzchak Rabin]] zou worden vermoord, raakte hij overtuigd van het belang van de Bible Code. Hij stuurde een waarschuwing aan Rabin, die zich er niet aan stoorde. Toen Rabin in 1995 inderdaad werd vermoord, was Drosnin er nog meer van overtuigd dat de code de mogelijkheid had om gebeurtenissen in de toekomst te voorspellen.
+
;(1) Het woord waarmee we een culturele, maatschappelijke, religieuze of artistieke stroming benoemen, krijgt een kleine letter.
 +
* bön
 +
* dzogchen
 +
* nyingma
  
Volgens Drosnin zijn de voorspellingen in het boek ook een gevolg van een langdurige samenwerking met Rips. Rips, Witztum en hun collega Rosenberg distantiëren zich van de beweringen dat de Bible Code de toekomst zou kunnen voorspellen, en Rips ontkent dat hij met Drosnin zou hebben samengewerkt.  
+
;(2) Ook een samenstelling* of afleiding* met die naam schrijven we met kleine letter.
 +
* bönklooster
  
Toen het boek veel kritiek kreeg, daagde Drosnin zijn critici uit om in een ander boek, ''Moby Dick'', gelijkaardige gecodeerde boodschappen te vinden. Brendan McKay nam de uitdaging aan en kon met gelijkaardige technieken als Drosnin aantonen dat in ''Moby Dick'' inderdaad staat ’voorspeld’ dat Rabin zou worden vermoord.<ref> Maya Bar-Hillel, Avishai Margali, [http://www.dartmouth.edu/~chance/teaching_aids/books_articles/Maya.html ''Madness in the Method''], Dartmouth, 1999. fig. 1-3.</ref>
+
;(3) Soortnamen* voor beoefenaars van godsdiensten of andere overtuigingen en voor religieuze praktijken krijgen een kleine letter.
 +
* bönpo
 +
* karmapa
  
In een volgende bestseller, ''The Bible Code II – The Countdown'', waarschuwde Drosnin voor een nucleaire holocaust in het jaar 2006.
+
----
 +
regel 16.N
  
==Werken==
+
;(1) De eigennaam waarmee een instelling zichzelf benoemt, krijgt een hoofdletter. Ook samenstellingen* met die eigennaam als eerste deel schrijven we met hoofdletter.
* ''Citizen Hughes'', Henry Holt & Co., 1987. ISBN 978-0030418464
+
* Sezhig(-klooster)
* ''The Bible Code'', Touchstone, 1998. ISBN 978-0684849737
 
* ''The Bible Code – The Countdown'', Viking, The Penguin Group, 2002. ISBN 978-2702873182
 
* ''The Bible Code III – Saving the World'', Worldmedia Inc., 2010. ISBN 978-0615399638
 
  
==Weblinks==
+
;(2) Als we verschillende instellingen kunnen noemen met hetzelfde woord, dan is dat een soortnaam. Die schrijven we met een kleine letter.
{{Wikidata|Q707055}}
 
==Verwijzingen==
 
{{reflist}}
 
{{Authority control|TYPE=p|GND=122852532|LCCN=n/84/151584|VIAF=9969637|Wikidata=Q707055}}
 
  
{{DEFAULTSORT:Drosnin, Michael}}
+
----
[[Categorie: Amerikaans journalist]]
+
regel 16.P
[[Categorie: Geboren in 1946]]
+
 
[[Categorie: Geboren op 31 januari]]
+
;(1) De titel van een boek, film, theaterproductie, artistieke onderscheiding of een evenement schrijven we met een hoofdletter.
 +
 
 +
;(2) Voor een krant, een tijdschrift, een handelszaak of een organisatie gebruiken we de schrijfwijze die de auteur of oprichter heeft gekozen.
 +
 
 +
;(3) Samenstellingen met een titel behouden de hoofdletter.
 +
 
 +
De naam van een heilig boek schrijven we met een hoofdletter als we de tekst bedoelen, maar met een kleine letter als het om een exemplaar van het boek gaat.
 +
* Tantra (geschrift)
 +
----
 +
regel 16.Q
 +
 
 +
;(1) In een brief gebruiken we kleine letters als we iemand aanspreken, behalve aan het begin van een zin of een tekstregel. Ook de voornaamwoorden u en uw hebben een kleine letter.
 +
*lopön (hoofdleraar)
 +
*tsepon (minister van financiën)
 +
 
 +
;(2) Om bijzonder respect uit te drukken, kan een hoofdletter worden gebruikt.
 +
 
 +
(1) gewone aanspreking
 +
(2) met bijzonder respect
 +
*Rinpoche?
 +
 
 +
(b) titels en functiebenamingen
 +
 
 +
regel 16.R
 +
 
 +
;Een titel of functiebenaming, al dan niet gevolgd door een naam, schrijven we met een kleine letter.
 +
 
 +
* de dalai lama
 +
* rinpoche?
 +
 
 +
;(c) religieuze begrippen
 +
 
 +
regel 16.S
 +
 
 +
;Een naam voor een heilig persoon of een heilig begrip schrijven we met een hoofdletter.
 +
* Boeddha
 +
Deze regel heeft betrekking op namen voor God of een godheid, op voornaamwoorden die naar de godheid verwijzen, en op namen voor andere heilige begrippen waarvoor men respect of ontzag wil uitdrukken. Samenstellingen* met deze woorden behouden de hoofdletter, maar afleidingen* schrijven we met een kleine letter. Als een dergelijk woord niet (meer) naar een heilig persoon of begrip verwijst, verliest het de hoofdletter.
 +
* een boeddha (soortnaam)
 +
 
 +
hoofdletter in specifieke naam van een kerk[http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/456/kerk_hoofdletter/]

Versie van 19 mrt 2015 om 21:28

Nederlands spelling van Tibetaanse begrippen

16.5 benamingen van stromingen en overtuigingen[1][2]

regel 16.M

(1) Het woord waarmee we een culturele, maatschappelijke, religieuze of artistieke stroming benoemen, krijgt een kleine letter.
 • bön
 • dzogchen
 • nyingma
(2) Ook een samenstelling* of afleiding* met die naam schrijven we met kleine letter.
 • bönklooster
(3) Soortnamen* voor beoefenaars van godsdiensten of andere overtuigingen en voor religieuze praktijken krijgen een kleine letter.
 • bönpo
 • karmapa

regel 16.N

(1) De eigennaam waarmee een instelling zichzelf benoemt, krijgt een hoofdletter. Ook samenstellingen* met die eigennaam als eerste deel schrijven we met hoofdletter.
 • Sezhig(-klooster)
(2) Als we verschillende instellingen kunnen noemen met hetzelfde woord, dan is dat een soortnaam. Die schrijven we met een kleine letter.

regel 16.P

(1) De titel van een boek, film, theaterproductie, artistieke onderscheiding of een evenement schrijven we met een hoofdletter.
(2) Voor een krant, een tijdschrift, een handelszaak of een organisatie gebruiken we de schrijfwijze die de auteur of oprichter heeft gekozen.
(3) Samenstellingen met een titel behouden de hoofdletter.

De naam van een heilig boek schrijven we met een hoofdletter als we de tekst bedoelen, maar met een kleine letter als het om een exemplaar van het boek gaat.

 • Tantra (geschrift)

regel 16.Q

(1) In een brief gebruiken we kleine letters als we iemand aanspreken, behalve aan het begin van een zin of een tekstregel. Ook de voornaamwoorden u en uw hebben een kleine letter.
 • lopön (hoofdleraar)
 • tsepon (minister van financiën)
(2) Om bijzonder respect uit te drukken, kan een hoofdletter worden gebruikt.

(1) gewone aanspreking (2) met bijzonder respect

 • Rinpoche?

(b) titels en functiebenamingen

regel 16.R

Een titel of functiebenaming, al dan niet gevolgd door een naam, schrijven we met een kleine letter.
 • de dalai lama
 • rinpoche?
(c) religieuze begrippen

regel 16.S

Een naam voor een heilig persoon of een heilig begrip schrijven we met een hoofdletter.
 • Boeddha

Deze regel heeft betrekking op namen voor God of een godheid, op voornaamwoorden die naar de godheid verwijzen, en op namen voor andere heilige begrippen waarvoor men respect of ontzag wil uitdrukken. Samenstellingen* met deze woorden behouden de hoofdletter, maar afleidingen* schrijven we met een kleine letter. Als een dergelijk woord niet (meer) naar een heilig persoon of begrip verwijst, verliest het de hoofdletter.

 • een boeddha (soortnaam)

hoofdletter in specifieke naam van een kerk[3]