Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Gebruiker:Mendelo/Klad: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nitartha)
Regel 6: Regel 6:
  
  
De '''tsurluk-kalender''' ''(tshur lugs)'' werd ontworpen door de derde [[karmapa]] Rangjung Dorje (1284–1339). Deze versie van de Tibetaanse kalender wordt nog gebruikt door de [[karma kagyü]], één van de vier hoofdrichtingen in het [[Tibetaans boeddhisme]].
+
De '''tsurluk-kalender''' ''(tshur lugs)'' werd ontworpen door de derde [[karmapa]] Rangjung Dorje (1284–1339). Hij schreef een ”Beknopte handleiding voor de astrologie” ''(rtsis kun bsdus pa)''. De zetel van de gyalwang karmapa-lijn bevindt zich te Tsurphu in Tibet.<ref name=Nitartha>''The Tibetan Calendar from Nitartha'', http://www.nitartha.org/calendar_traditions.html</ref> Deze versie van de Tibetaanse kalender wordt nog gebruikt door de [[karma kagyü]], één van de vier hoofdrichtingen in het [[Tibetaans boeddhisme]].
  
Meer algemeen wordt de '''phukluk-kalendar''' ''(phug lugs)'' gebruikt, die dateert uit de 15e eeuw.<ref>http://www.khandro.net/practice_calendar.htm</ref>
+
Meer algemeen wordt de '''phukluk-kalendar''' ''(phug lugs)'' gebruikt,<ref>http://www.khandro.net/practice_calendar.htm</ref> die gebaseerd is op het systeem van Phukpa Lhündrup Gyatso, een groot astroloog, die in 1447 n. Chr. een verhandeling schreef over “De mondelinge leer van Pundarika” ''(pad dkar zhal lung)''.<ref name=Nitartha/> Hij beschreef hierin het zogenaamde phuk-systeem. Deze astrologische traditie kreeg bijgevolg de naam ''phukluk''. De phukluk-kalender wordt gevolgd door een meerderheid van de Tibetanen, die het aanvaarden als de standaardversie van de [[Tibetaanse kalender]] en officiële kalender van Tibet.<ref>http://www.dharmawheel.net/viewtopic.php?f=50&t=10720</ref>
Deze was gebaseerd op het systeem van Phukpa Lhündrup Gyatso, een groot astroloog, die in 1447 n. Chr. een verhandeling schreef over “De mondelinge leer van Pundarika” [pad dkar zhal lung].<ref name=Nitartha/>''The Tibetan Calendar from Nitartha'', http://www.nitartha.org/calendar_traditions.html</ref> Hij beschreef hierin het zogenaamde phuk-systeem. Deze astrologische traditie kreeg bijgevolg de naam ''phukluk''. De phukluk-kalender wordt gevolgd door een meerderheid van de Tibetanen, die het aanvaarden als de standaardversie van de [[Tibetaanse kalender]] en officiële kalender van Tibet.<ref>http://www.dharmawheel.net/viewtopic.php?f=50&t=10720</ref>
 
  
 
==Verwijzingen==
 
==Verwijzingen==
 
{{reflist}}
 
{{reflist}}

Versie van 30 dec 2014 om 19:47

Smile2.png
Smile2.png
Smile2.png
Smile2.png
1px.png


De tsurluk-kalender (tshur lugs) werd ontworpen door de derde karmapa Rangjung Dorje (1284–1339). Hij schreef een ”Beknopte handleiding voor de astrologie” (rtsis kun bsdus pa). De zetel van de gyalwang karmapa-lijn bevindt zich te Tsurphu in Tibet.[1] Deze versie van de Tibetaanse kalender wordt nog gebruikt door de karma kagyü, één van de vier hoofdrichtingen in het Tibetaans boeddhisme.

Meer algemeen wordt de phukluk-kalendar (phug lugs) gebruikt,[2] die gebaseerd is op het systeem van Phukpa Lhündrup Gyatso, een groot astroloog, die in 1447 n. Chr. een verhandeling schreef over “De mondelinge leer van Pundarika” (pad dkar zhal lung).[1] Hij beschreef hierin het zogenaamde phuk-systeem. Deze astrologische traditie kreeg bijgevolg de naam phukluk. De phukluk-kalender wordt gevolgd door een meerderheid van de Tibetanen, die het aanvaarden als de standaardversie van de Tibetaanse kalender en officiële kalender van Tibet.[3]

Verwijzingen