Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gaston Aarens: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
(9 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Gaston Maurice Aarens''' ([[Kessel-Lo]] [[30 december]] [[1920]] - [[Brandenburg an der Havel]] [[4 december]] [[1944]]) was een lid van het [[Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog]] en [[Special Operations Executive|SOE]]-agent (codenaam: Intersection).  
'''Gaston Maurice Charles Aarens''' ([[Kessel-Lo]], [[30 december]] [[1920]] [[Brandenburg an der Havel]], [[4 december]] [[1944]]) was een lid van het [[Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog]] en [[Special Operations Executive|SOE]]-agent (codenaam: Intersection).


Het is niet duidelijk hoe, maar Aarens moet naar Engeland gevlucht zijn.
Het is niet duidelijk hoe, maar Aarens moet tijens de [[Tweede Wereldoorlog]] naar Engeland gevlucht zijn, waar hij gerecruteerd werd door de [[SOE]].


Aarens was radio-operator en werd  samen met [[Oscar Catherine]] boven [[Maubeuge]] gedropt. Aarens kreeg zijn radio niet aan de praat. Ze reisden toch naar [[Bergen (België)|Bergen]], waar ze de opdracht hadden contact te zoeken met christen-democratische arbeidersmilieu's om de arbeiders te overtuigen tot een ‘go slow policy’, d.w.z. passieve sabotage door zo traag mgoelijk te werken.  
Aarens werd door de SOE opgeleid tot radio-operator en werd  samen met [[Oscar Catherine]] boven [[Maubeuge]] gedropt. Aarens kreeg zijn radio echter niet aan de praat. Het tweetal reisde toch naar [[Bergen (België)|Bergen]] waar ze de opdracht hadden contact te zoeken met christen-democratische arbeidersmilieu’s om de arbeiders te overtuigen tot een ’go slow policy’, d.w.z. passieve sabotage door zo traag mgoelijk te werken.


Hij werd op 27 apil 1942 gearresteerd door de [[nazisme|nazis]]<ref>Sabotage in Belgium, [[Bernard O'Connor]] 2017</ref> en uiteindelijk op 4 december 1944 [[onthoofding|onthoofd]] in de gevangenis van Brandenburg an der Havel.
Aarens werd op 27 apil 1942 gearresteerd door de [[Nazi-Duitsland|Duitsers]]<ref>Sabotage in Belgium, [[Bernard O'Connor]] 2017</ref> en uiteindelijk op 4 december 1944 [[onthoofding|onthoofd]] in de gevangenis van Brandenburg an der Havel.


Doordat de Duitsers zijn radio te pakken kregen slaagden ze erin drie andere SOE-agenten te laten droppen op plaatsen waar de Duitsers hen stonden op te wachten. Dit gebeurde met de agenten Moreau op 24 mei 1942, [[Victor Lemmens]] op 25 juni 1942 en [[Pierre Osterrieth]] op 25 augustus 1942. Ze overleefden de oorlog niet.<ref>[http://www.dbnl.org/tekst/vijv003belg01_01/vijv003belg01_01.pdf België in de Tweede Wereldoorlog. Deel 6, Het verzet 2], Herman van de Vijver, Rudi van Doorslaer en Etienne Verhoeyen</ref>
{{Appendix}}
{{Appendix}}
{{DEFAULTSORT:Aarens, Gaston}}
{{DEFAULTSORT:Aarens, Gaston}}
[[Categorie:Belgisch verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog]]
[[Categorie: SOE-agent in de Tweede Wereldoorlog]]
[[Categorie:Slachtoffer Nazisme]]
[[Categorie: Belgisch verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog]]
[[Categorie: Belgisch slachtoffer van het naziregime]]
[[Categorie: Geboren in 1920]]
[[Categorie: Overleden in 1944]]

Versie van 18 sep 2019 22:59

Gaston Maurice Charles Aarens (Kessel-Lo, 30 december 1920Brandenburg an der Havel, 4 december 1944) was een lid van het Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog en SOE-agent (codenaam: Intersection).

Het is niet duidelijk hoe, maar Aarens moet tijens de Tweede Wereldoorlog naar Engeland gevlucht zijn, waar hij gerecruteerd werd door de SOE.

Aarens werd door de SOE opgeleid tot radio-operator en werd samen met Oscar Catherine boven Maubeuge gedropt. Aarens kreeg zijn radio echter niet aan de praat. Het tweetal reisde toch naar Bergen waar ze de opdracht hadden contact te zoeken met christen-democratische arbeidersmilieu’s om de arbeiders te overtuigen tot een ’go slow policy’, d.w.z. passieve sabotage door zo traag mgoelijk te werken.

Aarens werd op 27 apil 1942 gearresteerd door de Duitsers[1] en uiteindelijk op 4 december 1944 onthoofd in de gevangenis van Brandenburg an der Havel.

Doordat de Duitsers zijn radio te pakken kregen slaagden ze erin drie andere SOE-agenten te laten droppen op plaatsen waar de Duitsers hen stonden op te wachten. Dit gebeurde met de agenten Moreau op 24 mei 1942, Victor Lemmens op 25 juni 1942 en Pierre Osterrieth op 25 augustus 1942. Ze overleefden de oorlog niet.[2]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Sabotage in Belgium, Bernard O'Connor 2017
  2. º België in de Tweede Wereldoorlog. Deel 6, Het verzet 2, Herman van de Vijver, Rudi van Doorslaer en Etienne Verhoeyen
rel=nofollow
rel=nofollow