Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Gaspard Portocarero: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Levensloop)
Regel 6: Regel 6:
 
Portocarero werd in 1941 lid van de [[Algemeene SS-Vlaanderen]] en was een van de zogeheten "jodenjagers" die razzia's uitvoerden op de [[Joden|Joodse]] bevolking in [[Antwerpen (stad)|Antwerpen]]. in 1943 werd hij lid van de [[Waffen-SS]].
 
Portocarero werd in 1941 lid van de [[Algemeene SS-Vlaanderen]] en was een van de zogeheten "jodenjagers" die razzia's uitvoerden op de [[Joden|Joodse]] bevolking in [[Antwerpen (stad)|Antwerpen]]. in 1943 werd hij lid van de [[Waffen-SS]].
  
Na de bevrijdiging van België werd hij gearresteerd. Hij werd in 1949 voorwaardelijk vrijgelaten. Portocarero heeft zijn overtuigingen noit afgezworen en bleef na de oorlog [[Holocaustontkenning|revisionistische]] opvatingen verkondigen. Mede hierdoor heeft hij altijd laag gewaardeerde baantjes gehad.  
+
Na de bevrijdiging van België werd hij gearresteerd. Hij werd in 1949 voorwaardelijk vrijgelaten. Portocarero heeft zijn overtuigingen nooit afgezworen en bleef na de oorlog [[Holocaustontkenning|revisionistische]] opvatingen verkondigen. Mede hierdoor heeft hij altijd laag gewaardeerde baantjes gehad.
  
 
==Familie==
 
==Familie==

Versie van 27 jan 2019 om 23:10

Gaspard Portocarero (1919 - 1998) was een Belgisch collaborateur tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Levensloop

Portocarero koos de Duitse kant omdat hij als soldaat in het Belgische leger werd vernederd, en omdat hij nadien als krijgsgevangene een romance beleefde in Duitsland.

Portocarero werd in 1941 lid van de Algemeene SS-Vlaanderen en was een van de zogeheten "jodenjagers" die razzia's uitvoerden op de Joodse bevolking in Antwerpen. in 1943 werd hij lid van de Waffen-SS.

Na de bevrijdiging van België werd hij gearresteerd. Hij werd in 1949 voorwaardelijk vrijgelaten. Portocarero heeft zijn overtuigingen nooit afgezworen en bleef na de oorlog revisionistische opvatingen verkondigen. Mede hierdoor heeft hij altijd laag gewaardeerde baantjes gehad.

Familie

Gaspard was de vader van schrijver en diplomaat Herman Portocarero die het boek Collaboratie: fortuin en ondergang schreef over de collaboratie van zijn vader en zijn overgrootoom (die laatste tijdens de Eerste Wereldoorlog). Herman Portocarrero, geboren nà de oorlog, kreeg zijn voornaam naar Hermann Göring.[1][2]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties