Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Friedrichstraße

Uit Wikisage
Versie door IPA (overleg | bijdragen) op 17 okt 2019 om 16:16
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Friedrichstraße is een belangrijke winkelstraat in het oostelijk deel van Berlijn, in de stadsdelen Mitte en Kreuzberg. Het belangrijke station Berlin Friedrichstraße ligt eveneens aan deze straat. Direct achter dit station ligt de rivier de Spree.

Wegprofiel

De metrolijn U6 loopt voor een deel onder de Friedrichstraße. Het wegprofiel is uiterst eenvoudig: de sporen liggen direct onder de rijbanen en de perrons bevinden zich onder de middenberm. Nadeel hiervan is dat metroreizigers altijd een rijbaan moeten oversteken om een metrostation te bereiken.

Geschiedenis

Van 1800 tot de Tweede Wereldoorlog

In de maartrevolutie van 1848 was de Friedrichstraße, in het bijzonder het kruispunt met de Jägerstraße, een historische plaats: er vonden straatgevechten plaats, waardoor het koninklijke leger uit de stad weg trok. Een plaquette herinnert aan de gebeurtenissen.

In de 19e eeuw wordt de Friedrichstraße, door de hoofdstedelijke functie van Berlijn, belangrijker: dure hotels, restaurants en kunstenaarsateliers vestigden zich hier en trekken veel gasten aan. Aan de noordzijde van het station Friedrichstrasse, wordt van 1927 tot 1945 het hotel ‘Franziskaner’ uitgebaat. Ernst Barthels baat dit restaurant met 2500 zitplaatsen uit. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt het verwoest. In 2008 werd het gebied verkocht aan een belegger, die hier nu een nieuw hotel en kantoorgebouw heeft gerealiseerd. Tijdens de bouw kwamen kelders en funderingen van de voormalige terrein aan het licht. Rond het begin van de 20e eeuw werd de Friedrichstraße beschouwd als handelscentrum voor edelstenen en goud en was een centrum van prostitutie.

Met de bouw van de spoorlijn van en naar Berlijn en de oprichting van het station Friedrichstraße in 1882 wordt het grote belang van deze weg definitief vastgelegd. Alle afbeeldingen en foto's uit de vroege 20e eeuw tonen een dichtbebouwde, drukke en levendige straat.

Het kruispunt met Unter den Linden in het begin van de 20e eeuw is een van de drukste van de stad. Talloze paardentrams, taxi's, auto's, trolleys, bussen, fietsers en voetgangers delen de weg. Verkeerslichten waren er niet, het verkeer werd geregeld door een agent. De kruising met de Leipziger Straße was voor de Tweede Wereldoorlog ook een zeer belangrijk verkeersknooppunt.

1961 tot 1989, Berlijnse Muur

Tijdens de deling van de stad was Friedrichstraße de naam van twee grensovergangen:

In het zuidelijke gedeelte van de Friedrichstraße, bij de Zimmerstraße, bevond zich de grensovergang Checkpoint Charlie. Hier bevindt zich thans een nagemaakt wachthuisje en een gedenkteken. De vroegere sectorgrens ter plaatse, vormt nu de grens tussen de districten Mitte en Friedrichshain-Kreuzberg.

Noordelijker ligt het station Friedrichstraße, dat zich weliswaar ten oosten van de grens bevond, maar dienstdeed als grensstation voor doorgaande treinen. Daarnaast gaf het, na het passeren van een grenspost, toegang tot de West-Berlijnse S-Bahn en metro (lijn U6). West-Berlijners konden er bovendien zonder formaliteiten overstappen tussen de westelijke lijnen, hoewel ze zich op Oost-Berlijns grondgebied bevonden. Wie het voor het West-Berlijnse net bestemde deel van het station verliet, ging natuurlijk wel door een grenscontrole.

Bezienswaardigheden

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Friedrichstraße op Wikimedia Commons