Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Frans Hellemans

Uit Wikisage
Versie door IPA (overleg | bijdragen) op 4 feb 2018 om 14:30 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Frans Hellemans''' (? - ?) was een Belgisch verzetsstrijder die betrokken was bij de uitgaven van het v...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Frans Hellemans (? - ?) was een Belgisch verzetsstrijder die betrokken was bij de uitgaven van het verzetsblad Steeds Vereenigd, dat ophield met publiceren na de arrestatie van Hellemans en Hector Cornelissens in juni 1944.

Hellemans werkte in het museum Vleeshuis. Hij raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken bij de witte Brigade en nam de leiding over na de arrestatie van Marcel Louette.

Hellemans leefde ondergedoken in de Antwerpse Belegstraat. Op 9 juni 1944 probeerde hij zich per fiets naar Sint-Job-in-'t-Goor te begeven. Hij werd 's avonds tegenhouden door een Duitse patrouille die hem controleerde omdat het speruur reeds was aanebroken. Louter toevallig passseerde net op hetzelfde ogenblik de collaboraeur Emile Thonon de zelfde conrolepost, en Thonon ontdekte op Hellemans fiets onder een haringvaatje compromitterende documenten.[1]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Sluikpers Antwerpen, 1940-1944, Gert De Prins. Scriptie voorgelegd aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, voor het behalen van de graad van Licentiaat in de Geschiedenis. Academiejaar: 2003-2004. Universiteit Gent. Promotor: Prof. Dr. Bruno De Wever
rel=nofollow
rel=nofollow