Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Florentina Giralt

Uit Wikisage
Versie door IPA (overleg | bijdragen) op 21 sep 2019 om 10:32 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Florentina Giralt''', ook gekend als '''Flore Dings''' (Barcelona 20 juni 1904 - 4 juni 1949) was een Spaans-Belgische coll...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

Florentina Giralt, ook gekend als Flore Dings (Barcelona 20 juni 1904 - 4 juni 1949) was een Spaans-Belgische collaborateur tijdens de Tweede Wereldoorlog.[1][2]

Giralt trouwde met Paul Dings en had met hem één zoon die begin jaren '30 werd geboren.

Hoewel nog getrouwd werd Giralt in 1938 de minnares van Prosper Dezitter. Het paar infiltreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog in de comète een ontsnappingslijn voor neegeschoten piloten. Het paar deed zich voor als leden van de staatsveiligheid. Het koppel zou verantwoordelijk zijn geweest voor honderden arrestaties van verzetslui, waarvan er velen werden geëxecuteerd of omkwamen in concentratiekampen.

Op 2 september 1944 vluchtten Dezitter en Giralt met een Duits konvooi naar Duitsland. Ze werden gearresteerd in Wurzburg en naar België overgebracht voor berechting.

Giralt was een van de vier vrouwen bij wie in België na de oorlog de doodstraf werd uitgevoerd. Ze werd op 4 juni 1949 terechtgesteld.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow