Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Ferdinand Hendrik Warnaars

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De luitenants F.H. Warnaars en H.J. Mulder, alsmede de heer Johannes van Dulst werden, op 2 augustus 1946, door de Koningin tot Ridder in de Militaire Willemsorde geslagen.[1]

Ferdinand Hendrik Warnaars (Amsterdam, 19 oktober 1901 - Maarn, 13 maart 1977)[2] was een Nederlands Bouwkundig ingenieur en beroepsmilitair.

Warnaars werd opgeleid op de School voor Verlofsofficieren in Kampen en werd reserve-luitenant Infanterie in december 1926. In 1932 kwam hij bij het Regiment Grenadiers.[3] In 1960 werd hij bevorderd tot reserve luitenant-kolonel voor speciale diensten.[4] Op 15 februari 1967 werd hij eervol uit de dienst ontslagen.

Onderscheiding

  • Militaire Willems-Orde (RMWO.4), KB nr 6 dd 19 juli 1946,[2] wegens: "Heeft zich in de strijd door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw onderscheiden door op 10 mei 1940, niettegenstaande nagenoeg de geheele bezetting van het vliegveld Ypenburg zich reeds voor de Duitschers had teruggetrokken of zich aan hen had overgegeven, gedurende den geheelen dag met een sectie zware mitrailleurs, welke niet onder zijn rechtstreeks bevel stond en nadat hij deze door beleidvol ingrijpen in de hand had gekregen, op het vliegveld stand te houden.
    Ondanks herhaalde zware luchtbombardementen en aanvallen van gelande vijandelijke troepen geruimen tijd alleen de verdediging gevoerd en hierbij den vijand ernstige verliezen toegebracht. Gedurende hevige bombardementen door vijandige vliegtuigen en beschieting door laagvliegende jachtvliegtuigen zich herhaaldelijk bewogen tusschen de onder zijn commando staande opstellingen. Voorts heeft hij een sommatie tot overgave met het pistool in de hand geweigerd."
    [5]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow