Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Emotionele intelligentie

Uit Wikisage
Versie door SjorsXY (overleg | bijdragen) op 18 mei 2010 om 10:21
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Emotionele intelligentie, gemeten met de index EQ, valt onder de verdeling meervoudige intelligentie en is ook een factor bij de meer algehele intelligentie (IQ). Het begrip kwam in 1995 onder de aandacht, toen het gelijknamige boek van de Amerikaan Daniel Goleman verscheen.

EQ-tests

EQ-tests worden gebruikt als onderdeel van personeelsselectie. Daarbij staat voorop dat niet alleen kennis maar ook empathie belangrijk is voor het succesvol functioneren in een organisatie. Logische beslissingen botsen immers vaak met emoties, spanningen en gevoeligheden. Een EQ-test probeert daarom antwoord te geven op vragen als:

  • hoe gaat iemand om met de emoties van zichzelf of de anderen?
  • hoe reageert iemand op situaties waaraan hij of zij niets kan veranderen?
  • kan diegene zichzelf desnoods wegcijferen, om een ander te helpen?
  • kunnen overtuigen wanneer andermans gevoelens anders kunnen zijn en worden (opbeuren)

Belangrijkste EQ-eigenschappen

  • Zelfkennis - Mensen met een hoog EQ zijn zich bewust van wat ze voelen
  • Optimisme - Mensen met een hoog EQ denken positief over hun eigen mogelijkheden en laten zich niet snel uit het veld slaan.
  • Kunnen afzien - Mensen met een hoog EQ kunnen het opbrengen om te werken aan iets wat ze op lange termijn willen.
  • Empathie - Mensen met een hoog EQ kunnen zich goed verplaatsen in de gevoelens van anderen.
  • Sociale vaardigheden - Mensen met een hoog EQ kunnen goed met zowel bekenden als vreemden omgaan.

Het wordt ook wel omschreven als de interpersoonlijke en intrapersoonlijke intelligentie tezamen (zie meervoudige intelligentie).

EQ en autisme

Van autisten (in het algemeen) is het bekend dat ze weinig of amper hun persoonlijke intelligentie ontwikkelen. Hoewel autisten wel uit gaan van begrijpend denken (i.p.v. beredenerend denken), is de ontwikkeling van persoonlijke inzichten veelal niet een interesse, die er wel voor benodigd is. Sommigen met het Aspergersyndroom echter, hebben juist wel volledig begrepen inzichten binnen de EQ. Daarbij worden inter- en intrapersoonlijke inzichten of uitingen ervan intuïtief toegepast, naar een moment dat reeds eerder overdacht / begrepen / herkend was. Vaak komt dan op een later moment een onbewust ingegeven uiting, waar ze zich al-doende (nogmaals) bewust van worden. Sommigen van hen zijn zich op een gegeven moment bewust van allerlei onbewuste aandachtspunten, die opvallenderwijs ook aansluiten bij bepaalde bewuste interessen. Dat de meest autisten niet vaardig zijn in gevoelszaken klopt, echter is het veralgemeniseren sowieso een tekortdoening aangaande bepaalde inzichten, zo ook betreffend autisten.