Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Emile Toussaint

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Emile Louis Toussaint (Elsene 6 januari 1914 - juli 1944) was een kunstschilder en lid van het Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog. Hij was de zoon van een Amerikaanse exporteur die in de Verenigde Staten woonde. Zijn moeder was Belgisch.[1][2]

Toussaint studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel en werkte nadien voor Coca-Cola

In 1940 werd hij vrijwilliger voor de Amerikaanse medische diensten en in 1941 trok hij naar Finland om met de Finnen te vechten tegen de Sovjet-Unie.

Terug in België raakte hij via dokter Jean-Marie Derscheid betrokken bij de ontsnappingslijn comète waarvoor hij onder meer naar het Zuiden van Frankrijk trok om een nieuwe lijn op te bouwen, die echter nooit gebruikt zou worden.

Hij werd op 12 december 1941 gearresteerd en door het sondergericht in Essen berecht met een twintigtal andere vermoedelijke betrokkenen bij Comète. Toussaint werd op 11 juni 1943 veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf.

Hij overleed in een concentratiekamp in juli 1944.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties