Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Ellsworth Wareham

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 19 aug 2019 om 09:03
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ellsworth Edwin Wareham (Texas, 3 oktober 1914 – Loma Linda, California, 15 december 2018) was een Amerikaans cardioloog en honderdplusser.

Leven

Ellsworth Wareham werd geboren in Texas en groeide op in Alberta, Canada. In zijn jeugdjaren werkte hij tijdens de Grote Depressie op de familiefarm.

Hij ging geneeskunde studeren aan de Universiteit van Loma Linda en behaalde zijn graad als chirurg in 1942. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij chirurg van de Amerikaanse zeemacht in de Filippijnen.

In de jaren 1960 was dr. Ellsworth Wareham een pionier in de openhartchirurgie. In de beginfase reisde hij naar verschillende landen om daar operaties uit te voeren. Tot zijn 75e werkte hij voltijds als hartchirurg en daarna assisteerde hij nog twintig jaar bij operaties.

Als hartchirurg merkte hij op, dat mensen die een vegetarische voedingswijze volgden, reinere en soepelere aderen hadden dan mensen die vlees aten. De aderen van de vleeseters bevatten meer kalk en plak. Hij maakte dus zijn keuze en toen hij al in de 50 jaar was, ging hij over op een volledig plantaardige voedingswijze. De keuze viel niet moeilijk, omdat vele inwoners daar al vrij gezondheidsbewust leefden en vlees in die periode niet in elke voedingswinkel verkrijgbaar was. In Loma Linda wonen veel gepensioneerde zevendedagsadventisten, en roken is niet toegestaan.[1]

Hij adviseerde zijn patiënten om dierlijke producten zo veel mogelijk te vermijden en meer plantaardig te eten. Wanneer patiënten hiervoor open stonden, gaf hij hen graag een gedegen wetenschappelijke uitleg waarom dit beter voor hen was.

De opmerkelijke gezondheid van de voormalige chirurg was het onderwerp van veel belangstelling en onderzoek. In het boek Blue Zones: Lessons for Living Longer from the People Who’ve Lived the Longest, uitgegeven door National Geographic in 2008, gaat de auteur Dan Buettner in op de zogenaamde ’Blue Zones’, streken waar mensen gemiddeld het langst leven. Tot deze Blue Zones behoort ook de stad Loma Linda, en in die samenhang komt Ellsworth Wareham aan het woord.

Dr. Ellsworth Wareham kwam ook aan bod in de documentaire How to live forever.

In interviews beschreef hij dat het ’geheim’ van zijn lange leven gelegen was in zijn voedingswijze en een actieve levenswijze, gecombineerd met sociale contacten onder geloofsgenoten en zijn kalme en stressloze instelling.[2]

Verwijzingen

Under construction icon.png Werk in uitvoering Under construction icon.png
Iemand is nog met dit artikel bezig. Kom later terug om het resultaat te bekijken.