Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Elisabeth van Reute: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Elisabeth_van_Reute&oldid=40561793 Februari 19 okt 2008)
 
(linkfix)
Regel 1: Regel 1:
'''Elizabeth van Reute''', ook '''Betha de Goede, Betha van Reute, Elisabeth Acheer, Elisabeth Achlin, Elisabeth Bona van Reute''', ([[Bad Waldsee|Waldsee]], [[25 november]] [[1386]] - [[25 november]] [[1420]]) was een Duits geestelijke. Zij werd op 14-jarige leeftijd lid van de [[franciscanessen|derde orde van Sint-Franciscus]] en ging na een tijd naar het nieuw opgerichte tehuis in [[Reute (Breisgau)|Reute]] aan de rand van [[Bad Waldsee]].
'''Elizabeth van Reute''', ook '''Betha de Goede, Betha van Reute, Elisabeth Acheer, Elisabeth Achlin, Elisabeth Bona van Reute''', ([[Bad Waldsee|Waldsee]], [[25 november]] [[1386]] [[25 november]] [[1420]]) was een Duits kloosterzuster. Zij werd op veertienjarige leeftijd lid van de [[franciscanessen|derde orde van Sint-Franciscus]] en ging na een tijd naar het nieuw opgerichte klooster in [[Reute (Breisgau)|Reute]] aan de rand van [[Bad Waldsee]].


== Legende ==
== Legende ==
Naar het schijnt zou haar hoofd de letsels getoond hebben van de doornenkroon van [[Jezus (traditioneel-christelijk)|Jezus]] en haar lichaam sporen van zijn geselingen. Alhoewel de [[Stigmata (religie)|stigmata]] slechts incidenteel op haar handen verschenen, voelde zij wel altijd de pijn. Zij had ook voorspellende gaven. Zo voorspelde zij de verkiezing van [[paus Martinus V]] en het einde van [[Westers Schisma]].
Naar verluidt zou haar hoofd de letsels getoond hebben van de doornenkroon van [[Jezus Christus]] en haar lichaam sporen van zijn geselingen. Alhoewel de [[Stigmata (religie)|stigmata]] slechts incidenteel op haar handen verschenen, zou zij wel altijd de pijn hebben gevoeld. Zij zou ook voorspellende gaven hebben gehad, en voorzegde de verkiezing van [[paus]] [[Martinus V]] en het einde van [[Westers Schisma]].


Elisabeth werd begraven in de kerk van Reute. Haar biechtvader schreef haar levensverhaal neer en zond het naar de bisschop van [[Bisdom Konstanz|Konstanz]]. De volksdevotie voor Elisabeth in [[hertogdom Zwaben|Zwaben]] begon pas na 1623, toen haar graftombe geopend werd door de proost van [[Bad Waldsee|Waldsee]] en er zich mirakels voordeden. [[Paus Clemens XIII]] erkende haar cultus in [[1766]]. Haar feestdag wordt door de [[Franciscanen]] gevierd op [[25 november]].
Elisabeth werd begraven in de kerk van Reute. Haar biechtvader schreef haar levensverhaal neer en zond het naar de bisschop van [[Bisdom Konstanz|Konstanz]]. De volksdevotie voor Elisabeth in [[hertogdom Zwaben|Zwaben]] begon pas na 1623, toen haar graftombe geopend werd door de proost van [[Bad Waldsee|Waldsee]] en er zich mirakels voordeden. Paus [[Clemens XIII]] erkende haar verering in [[1766]]. Haar feestdag wordt door de [[franciscanen]] gevierd op [[25 november]].


==Referenties==
==Referenties==

Versie van 11 apr 2015 14:30

Elizabeth van Reute, ook Betha de Goede, Betha van Reute, Elisabeth Acheer, Elisabeth Achlin, Elisabeth Bona van Reute, (Waldsee, 25 november 138625 november 1420) was een Duits kloosterzuster. Zij werd op veertienjarige leeftijd lid van de derde orde van Sint-Franciscus en ging na een tijd naar het nieuw opgerichte klooster in Reute aan de rand van Bad Waldsee.

Legende

Naar verluidt zou haar hoofd de letsels getoond hebben van de doornenkroon van Jezus Christus en haar lichaam sporen van zijn geselingen. Alhoewel de stigmata slechts incidenteel op haar handen verschenen, zou zij wel altijd de pijn hebben gevoeld. Zij zou ook voorspellende gaven hebben gehad, en voorzegde de verkiezing van paus Martinus V en het einde van Westers Schisma.

Elisabeth werd begraven in de kerk van Reute. Haar biechtvader schreef haar levensverhaal neer en zond het naar de bisschop van Konstanz. De volksdevotie voor Elisabeth in Zwaben begon pas na 1623, toen haar graftombe geopend werd door de proost van Waldsee en er zich mirakels voordeden. Paus Clemens XIII erkende haar verering in 1766. Haar feestdag wordt door de franciscanen gevierd op 25 november.

Referenties