Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Eeuwig schaak

Uit Wikisage
Versie door Guido den Broeder (overleg | bijdragen) op 23 jan 2009 om 15:02 (start)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel valt onder beheer van Dorp:Schaakveld.
Eeuwig schaak
a8 b8 c8 br d8 e8 f8 g8 bk h8
a7 b7 bb c7 d7 e7 bb f7 g7 bp h7
a6 bp b6 c6 d6 e6 wp f6 g6 h6
a5 b5 bp c5 bq d5 e5 f5 bp g5 h5 wq
a4 b4 c4 d4 bp e4 f4 g4 h4 wp
a3 wp b3 c3 d3 e3 f3 bn g3 h3
a2 b2 wp c2 wp d2 e2 f2 wp g2 h2
a1 b1 wk c1 wb d1 wn e1 f1 g1 h1 wr
Wit is in moeilijkheden, maar houdt remise door eeuwig schaak:
1.Qf7+ Kh8 2.Qh5+ enz.

Eeuwig schaak is een begrip uit het schaakspel. Het ontstaat als de ene speler de koning van de andere speler voortdurend schaak zet, zonder mat te bereiken, maar ook zonder dat de koning aan de serie schaaks kan ontsnappen. Ook als de koning in theorie wel zou kunnen ontsnappen maar de speler daarvan afziet omdat dat teveel kost, wordt van eeuwig schaak gesproken.

Remise

Eeuwig schaak is een manier om uit een precaire situatie te ontsnappen met remise (gelijkspel). Vroeger was het een zelfstandige remise-regel[1], maar dat is niet meer het geval. De remise ontstaat nu zodra deze wordt geclaimd op grond van driemaal dezelfde stelling dan wel de vijftigzettenregel, of als partijen gezien de situatie remise overeenkomen.

Het komt ook voor dat een ander stuk dan de koning op soortgelijke wijze wordt opgejaagd. De term eeuwig schaak is dan niet van toepassing, maar het resultaat zal veelal hetzelfde zijn.

Dolle toren

Een bijzonder geval van eeuwig schaak is de dolle toren. Daarbij geeft een toren voortdurend schaak hoewel deze eigenlijk gewoon zou kunnen worden geslagen, ware het niet dat dan de koning van de torenpartij pat zou komen te staan, wat evenzeer remise oplevert. Het is een thema dat af en toe voorkomt in het eindspel.


Referenties